Kråkefotfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kråkefotfamilien
Nomenklatur
Lycopodiaceae
Populærnavn
kråkefotfamilien
Hører til
kråkefotplanter,
karsporeplanter,
karplanter
Økologi
Habitat: terrestrisk og limnisk
Inndelt i

Kråkefotfamilien (latin: Lycopodiaceae) er en familie av relativt primitive karsporeplanter som tilhører kråkefotplantene (Lycopodiopsida) Kråkefotplantene blir av enkelte botanikere inndelt i to familier, men i nordisk botanikk henføres alle slektene til kråkefotfamilien. De er flerårige og har gaffelformede skuddgreiner.

Karsporeplanter formerer seg gjennom generasjonsveksling, og ved sporer i stedet for frø. Den ukjønnede generasjonen er den dominerende. Når sporen vokser dannes det et protallium, som er en liten kjønnet mellomgenerasjon som ikke lever lenge. Fra denne vokser det opp en langt større, kjønnsløs (ukjønnet) men langtlevende generasjon av planter, som produserer nye sporer.

Sporene sitter øverst i skuddet eller i egne aks. Plantene har enten bare én sporetype (homospori, som er den opprinnelige tilstanden og er bevart i kråkefotfamilien), eller både hunnlige storsporer og hannlige småsporer (heterospori, som hos brasmegras og dvergjamner). Dvergjamnefamilien har stor- og småsporer i ulike grupper, brasmegrass har storsporer innerst ved de ytre rosettbladene og småsporer ved de indre.

Kråkefotfamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

Taksogrupperingen av kråkefotfamilien i nordisk botanikk gjøres slik, med angivelse av noen vanlige norske arter:[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bo Mossberg (red), Steinar Moen: Gyldendals store nordiske flora, 2003 (Oslo 2007).
  2. ^ Dette er ikke en anerkjent familie i nordisk botanikk, der opererer man kun med familien Lycopodiaceae.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]