Sisselrotfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sisselrotfamilien
Nomenklatur
Polypodiaceae
Bercht. & J. Presl, 1820
Populærnavn
sisselrotfamilien
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregneplanter
OrdenPolypodiales
Økologi
Antall arter: ca. 1000
Habitat: de fleste epifyttisk, noen terrestrisk, og noen akvatisk
Utbredelse: våte klimaer, hovedsakelig regnskoger
Inndelt i

Sisselrotfamilien (latin: Polypodiaceae) er en gruppe av bregneplanter. Den henførtes tidligere i en orden ved navnet Cyatheales, men nyere molekylære studier viser at den tilhører den monofyletiske ordenen Polypodiales[1], sammen med flere andre familier som har stor utbredelse også i Norge.

De fleste artene er oppreiste, som f.eks innenfor Belvisia og Polypodium (sisselrotslekta). Bregnene er av moderat størrelse, ofte inntil om lag 30 cm.

Sisselrotfamilien inkluderer også de familier som tidvis kalles Drynariaceae, Grammitidaceae, Gymnogrammitidaceae, Loxogrammaceae, Platyceriaceae og Pleurisoriopsidaceae. Disse ble tidligere regnet som selvstendige familier under Cyatheales, men dette er nå foreldet taksonomi. Fortsatt deler noen forskere familien i to, med 15 slekter fordelt i Polypodiaceae og 16 slekter i Drynariaceae.

Sisselrotfamilien har 31 kjente slekter og om lag 1 000 arter.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den mest kjente slekten innen familien, og eneste som er representert i Norge, er sisselrotslekten (Polypodium), som har flest arter i tropiske Latin-Amerika, noen i Eurasia.

Slektene Campyloneurum, Microgramma, Niphidium, Pecluma, Phlebodium og Solanopteris vokser kun i Amerika, med det unntak at Microgramma har én art også i Afrika. Slekten Pleopeltis har stort sett habitater i Sør-Amerika, men også noen få arter i Afrika, Asia og Stillehavet.

Slektene Aglaomorpha og Crypsinus vokser kun i Asia, fra India via Nepal og Himalaya til Kina og Filippinene. Også Leptochilus og Lepidogrammitis vokser kun i sørøstre og sørlige Asia, mens Arthromeris, Pyrrosia og Microsorum samt underslekten Colysis utelukkende vokser i Asia og Afrika, øst til Stillehavet.

Blant desørøstasiatiske artene er den mye brukte akvarieplanten javabregne (Microsorum pteropis).

Mange av de kinesiske artene antas å være ugyldige.

Sisselrotfamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

For en mer fullstendig taksonomi, se: Bregneplanter

De 31 slektene, og noen av de om lag 1 000 artene innenfor denne familien, inkluderer:


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]