Hestesprengfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hestesprengfamilien
Hestespreng, Cryptogramma crispa
Nomenklatur
Pteridaceae
Ernst D. M. Kirchner
Synonymi
Adiantaceae
Newman
Populærnavn
hestesprengfamilien
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
Økologi
Antall arter: over 500
Habitat: fuktigområde, på fjell/berg
Utbredelse: hele kloden
Inndelt i

Pteridaceae eller hestesprengfamilien (latin: Adiantaceae) er en stor gruppe av bregner, ofte henført til ordenen av bregneplantene (Pteridales). Familien inngår i en større, monofyletisk orden, nemlig Polypodiales.[1]

Pityrogramma austroamericana fotografert på Hawaii.

Familien kalles internasjonalt ofte «bregnefamilien» Pteridaceae, hvor hestesprengfamilien henføres og hestesprengslekten regens som en av i alt 15 slekter.

Hestespreng- eller Pteridaceae-bregnene er krypende og vokser ofte på fjell (berg). Bladene er nesten alltid flikete slik vi kjenner fra norske bregnearter. De har fertile blad i midten, og normalt sporehus i alle bladflikene.

Forholdet mellom slektene er uklart, og DNA-analyse har bare etablert monofyletisk slektskap mellom noen av dem. Den norske hestespreng og andre arter i samme familie (Cryptogamma) har i tillegg så ulike blader på samme plante at det ved første øyekast ser ut som ulike arter.

Arten hestespreng (Cryptogramma crispa) vokser i Sør-Norge opp til 1.660 moh., og er utbredt i Europa, Kaukasus og Ural-fjellene, med nærtstående beslektede arter i Asia og Nord-Amerika.

Hestesprengfamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

For en mer fullstendig taksonomi, se: Bregneplanter

De 15 slektene og noen av deres flere hundre arter innen Pteridaceae-familien er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon Arkivert 26. februar 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]