Hestesprengfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hestesprengfamilien
Hestespreng, Cryptogramma crispa
Hestespreng, Cryptogramma crispa
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pteridaceae
Ernst D. M. Kirchner
Adiantaceae
Newman
Norsk(e) navn: hestesprengfamilien
Hører til: Pteridales,
bregner
bregneplanter
Antall arter: over 500
Habitat: fuktigområde, på fjell/berg
Utbredelse: hele kloden
Delgrupper:

Pteridaceae eller hestesprengfamilien (latin: Adiantaceae) er en stor gruppe av bregner, ofte henført til ordenen av bregneplantene (Pteridales). Familien inngår i en større, monofyletisk orden, nemlig Polypodiales.[1]

Pityrogramma austroamericana fotografert på Hawaii.

Familien kalles internasjonalt ofte «bregnefamilien» Pteridaceae, hvor hestesprengfamilien henføres og hestesprengslekten regens som en av ialt 15 slekter. Slekten Pteris har lenge vært regnet til hestesprengfamilien, men denne klassifikasjonen er forlatt og slekten er nå synonym med einstapeslekten (Pteridium) innenfor einstapefamilien.

Hestespreng- eller Pteridaceae-bregnene er krypende og vokser ofte på fjell (berg). Bladene er nesten alltid flikete slik vi kjenner fra norske bregnearter. De har fertile blad i midten, og normalt sporehus i alle bladflikene.

Forholdet mellom slektene er uklart, og DNA-analyse har bare etablert monofyletisk slektskap mellom noen av dem. Den norske hestespreng og andre arter i samme familie (Cryptogamma) har i tillegg så ulike blader på samme plante at det ved første øyekast ser ut som ulike arter.

Arten hestespreng (Cryptogramma crispa) vokser i Sør-Norge opp til 1.660 moh., og er utbredt i Europa, Kaukasus og Ural-fjellene, med nærtstående beslektede arter i Asia og Nord-Amerika.

Hestesprengfamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

For en mer fullstendig taksonomi, se: Bregneplanter

De 15 slektene og noen av deres flere hundre arter innen Pteridaceae-familien er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Pteridaceae – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Pteridaceae – detaljert artsinformasjon