Hopp til innhold

Brasmegrasfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brasmegrasfamilien
Nomenklatur
Isoetaceae
Populærnavn
brasmegrasfamilien
Hører til
Kråkefotplanter (Lycopsida), karsporeplanter, karplanter, landplanter, planter
Økologi
Habitat: terrestrisk og limnisk
Inndelt i

Brasmegrasfamilien (latin: Isoetaceae) er familie av relativt primitive kråkefotplanter (innenfor karsporeplanter). Familien har bare en slekt, nemlig brasmegrasslekten (Isoetes). Tidligere regent man brasmegrassplanter som en egen klasse (Isoetopsida) innenfor karsporeplantene, men idag henføres de til kråkefotplantene.

Brasmegrass-artene er flerårige og har gaffelformede skuddgreiner.

Karsporeplanter formerer seg gjennom generasjonsveksling, og ved sporer i stedet for frø. Den ukjønnede generasjonen er den dominerende. Når sporen vokser dannes det et protallium, som er en liten kjønnet mellomgenerasjon som ikke lever lenge. Fra denne vokser det opp en langt større, kjønnsløs (ukjønnet) men langtlevende generasjon av planter, som produserer nye sporer.

Sporene sitter øverst i skuddet eller i egne aks. Plantene har enten bare én sporetype (homospori, som er den opprinnelige tilstanden og er bevart i kråkefotfamilien), eller både hunnlige storsporer og hannlige småsporer (heterospori, som hos brasmegras og dvergjamner). Brasmegrass har storsporer innerst ved de ytre rosettbladene og småsporer ved de indre.

Taksoforhold[rediger | rediger kilde]

Taksogrupperingen av brasmegrasfamilien er slik, med angivelse av noen arter, hvorav stivt og mykt brasmegras vokser i Norge:[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bo Mossberg (red), Steinar Moen: Gyldendals store nordiske flora, 2003 (Oslo 2007).
  2. ^ Dette er ikke en anerkjent familie i nordisk botanikk, der opererer man kun med familien Lycopodiaceae.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]