Psilotaceae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Psilotaceae
Psilotum nudum
Psilotum nudum
Vitenskapelig(e)
navn
:
Psilotaceae,
Psilotales,
Psilotopsida,
Psilotophyta
[Psilotatae,
Psilophyta]
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Gruppe: Karsporeplanter
Subdivisjon: Bregneplanter
Antall arter: 18
Utbredelse: fra tropisk til varm-temperert klima i alle verdensdeler
Habitat: fuktig skog, delvis epifyttisk
Arter:

Psilofytter er en liten og spesiell familie av karsporeplanter. (Systematisk navn for gruppa som sådan varierer etter hvilket nivå i hierarkiet man plasserer den.) Noen forskere regner også med ordenen ormetunger (Ophioglossales) i klassen Psilotopsida.

Psilofyttene regnes tradisjonelt til bregneplantene, eventuelt som en søstergruppe av karsporeplantene direkte under karplantene.

På grunn av Psilotum-artenes «gammelmodige» morfologi – uten røtter og med stengler som kun har dikotome forgreninger – antok man lenge at dette var en «primitiv» plantegruppe, muligens som søstergruppe av de resterende karplantene. Nyere evolusjonær slektskapsforskning har tilbakevist dette. Sannsynligvis er Psilotaceae nærmest beslektet med ormetungebregner.[trenger referanse]

Artene i slekten Tmesipteris har et mer bregneaktig utseende. Disse vokser i Australia og det sørlige Stillehavet. Denne slekten føres av og til til familie, Tmesipteridaceae, men regnes nå til Psilotaceae.

Artene i slekten Psilotum vokser i de tropiske og subtropiske delene av Amerika, Asia, Australia og Stillehavet, nord til Japan og Nord-Carolina i USA.

Psilotaceaefamiliens taksonomi[rediger | rediger kilde]

De om lag 18 artene og to slektene innen Psilotaceae-familien er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]