Bjønnkamfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjønnkamfamilien
Bjønnkam, Blechnum spicant
Nomenklatur
Blechnaceae
Populærnavn
bjønnkamfamilien, bjønnkammer
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
Økologi
Antall arter: 250-300
Utbredelse: hele kloden
Inndelt i
Sadleria cyatheoides, fotografert på Hawaii.
Blechnum chilensis er en art som vokser i hele Chile, med unntak av Atacama-ørkenen.

Bjønnkamfamilien eller bjørnekamfamilien (latin: Blechnaceae) er en familie av bregner innenfor en større, monofyletisk orden, nemlig Polypodiales.[1] Familien har 9 slekter og minst 250-300 arter.

Bregnene vokser normalt langs bakken, men slektene Stenochlaena og Salpichlaena er i stor grad klatrende bregner i skråninger, ur og bergsprekker. Et viktig kjenntegn er de unge skuddene, som ofte har et anstrøk av rødt. Plantene er 10–300 cm høye, og har blader som står ut i rosettformasjon fra grunnen.

Artene i bjønnkamfamilien har utbredelse over hele kloden, med slekter som ofte er avgrenset til enten nordlige eller sørlige halvkule. Flere av artene vokser rundt kratere i vulkaner.

I Norge finner vi bare arten bjønnkam (bjørnekam), Blechnum spicant. Den ble beskrevet første gang av Linne, og er en 15–50 cm høy, symmetrisk tofinnet bregne med bladstenglene stående opp fra roten i rosettformasjon. Sterile og fertile blad er ulike. Den lille varianten kildebjønnkamIsland har derimot like sterile og fertile blad, og er inntil 8 cm høy.

Slekter og arter[rediger | rediger kilde]

For en mer omfattenmde taksonomi, se: Bregner

Følgende slekter finnes i bjønnkamfamilien, med angivelse av en rekke arter under disse:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon Arkivert 26. februar 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]