Karl Lehmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl Lehmann
Verleihung des Europäischen Handwerkspreises an Karl Kardinal Lehmann-2159.jpg
Født16. mai 1936 (81 år)
Sigmaringen
Utdannet ved Gregoriana
Beskjeftigelse Universitetslærer, katolsk prest
NasjonalitetTyskland
LivssynDen romersk-katolske kirke
Medlem avAkademie gemeinnütziger Wissenschaften, Det europeiske akademi for vitenskap og kunst, Mainz vitenskaps- og litteraturakademi
Utmerkelser
14 oppføringer
Kommandør av Æreslegionen, Rheinland-Pfalz' fortjensteorden, Baden-Württembergs fortjenstorden, Orden wider den tierischen Ernst, Großes Verdienstkreuz mit Stern und Schulterband des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Europäischer Handwerkspreis, Steiger Award, stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Martin Luther-mealjen, Wilhelm Leuschner-medaljen, æresdoktor, Görresselskapets æresring, Reuchlin Award, Abraham Geiger-prisen

Karl Lehmann (født 16. mai 1936 i Sigmaringen) er kardinal i den katolske kirke. Han er biskop av Mainz og formann for den tyske bispekonferansen.

Lehmann studerte filosofi og teologi ved Albert-Ludwigs-Universität i Freiburg og ved det kjente presteseminaret Collegium Germanicum et Hungaricum i Roma, deretter ved det pavelige universitetet Gregoriana. I 1968 ble han professor ved Johannes-Gutenberg-Universität i Mainz, og fra 1971 til 1983 var han professor i Freiburg.

Han ble biskop av Mainz i 1983, og ble konsekrert den 2. oktober av sin forgjenger kardinal Hermann Volk i domkirken i Mainz.

I 1987 ble han formann for den tyske bispekonferansen. Han ble gjenvalgt i 1993, i 1999 og i 2005. Den 15. januar 2008 kunngjorde han at han trekker seg fra denne oppgaven den 18. februar 2008.

Den 28. januar 2001 utnevnte pave Johannes Paul II ham til kardinal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]