Karl Rahner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Karl Rahner
Karl Rahner 1974.jpeg
Født5. mars 1904
Freiburg im Breisgau
Død30. mars 1984 (80 år)
Innsbruck
Søsken Hugo Rahner
Beskjeftigelse Teolog, skribent, universitetslærer, katolsk prest
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelse
6 oppføringer
Baden-Württembergs fortjenstorden, Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Pour le Mérite for vitenskap og kunst, Sigmund Freud-prisen for vitenskapelig prosa (1973), Dr. Leopold Lucas-prisen (1982), Reuchlin Award (1965)

Karl Rahner (født 5. mars 1904 i Freiburg im Breisgau i Tyskland, død 30. mars 1984 i Innsbruck i Østerrike) var en tysk romersk-katolsk teolog.

Ved 18 års alder gikk Rahner inn i jesuittordenen. Hans teologiske utdannelse var for det meste innen nyskolastikkens rammer, som var det vanlige i første halvdel av 1900-tallet, hvorved Thomas av Aquino og nythomismen (den form av skolastisk, katolsk teologi som fikk en renessanse i de siste delene av 1800-tallet) fikk stor innflytelse på hans tenkning.

Rahners teologi er tro mot den katolske lære, men har også mottatt impulser fra andre hold. De inspiratorer som kanskje er de viktigste å fremheve er tyskeren Martin Heidegger og den belgiske jesuitten Joseph Maréchal. Hans teologi skulle i en viss forstand kunne kalles eksistensialistisk.

Som en rød tråd i Rahners lære (som strekker sig over hele det kristne teologiske spekter) finnes hans begrep «Vorgriff auf esse» og «den overnaturlige eksistensialen». Vorgriff auf esse (som til engelske ofte oversettes med «the pre-apprehension of being») innebærer omtrent vår forutanelse om det evige (Gud) som et grunndrag i vår menneskelige natur, og som det vår kunnskap om det skapte relateres til eller oppleves i lyset av. Den overnaturlige eksistensialen (’existential’ er et begrep lånt fra Heidegger) er Guds tilbud av nåde som konstituerende for tilværelsen.

Blant Rahners viktigste skrifter bør nevnes Hörer des Wortes, Einführung in den Begriff des Christentums og Geist in Welt.

Rahner ble i 1970 utnevnt til den tyske ordenen Pour le Mérite für Wissenschaften und Künste.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]