Anya Jenkins

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anya Jenkins
BeskjeftigelseDemon hunter Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige
Medlem avScooby Gang
AliasAnyanka
Aud
Anya Emerson
KlasseMenneske
Hevndemon (tidligere)
Første opptreden«The Wish»
Spilt avEmma Caulfield

Anyanka «Anya» Christina Emmanuella Jenkins er en karakter fra TV serien Buffy, Vampyrenes skrekk (org. tittel: Buffy the Vampire Slayer) (1997-2003). I serien er hun spilt av skuespilleren Emma Caulfield. I sesong 3 og 4 hadde hun en gjesterolle, men i sesong 5, 6 og 7 er hun en av hovedrollene.

Anya var opprinnelig menneske, men tilbrakte over tusen år som hevndemonen Anyanka.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Historie[rediger | rediger kilde]

Anya var født med navnet Aud i det 9. århundre i Sjornjost, en liten skandenavisk by. Hun vokste opp mens hun avlet kaniner, og ble en "outsider" i samfunnet hun levde i, fordi mange syntes hun var rar og hadde uvanlige ideer. Hun ble forelsket i en viking med navn Olaf. Han likte å jakte troll og å drikke. I 880 blir Aud rasende når hun finner ut at Olaf har vært utro mot henne med en servitør som het Rannveig. Hun tar derfor hevn på han med å bruke magi for å gjøre ham til et troll. Dette var ikke første gang Aud brukte magi som hevn, men denne gangen tiltrekker hun oppmerksomheten til demonen D'Hoffryn, som tilbyr å gjøre henne til en hevndemon som skal hjelpe kvinner som har blitt behandlet urett av menn. D'Hoffryn gir Aud et nytt navn, Anyanka, Helgen til Hånede Kvinner (org: Anyanka, Patron Saint Of The Women Scorned) og et smykke som gir henne kraft til å oppfylle ønsker.

Anyanka ankommer Sunnydale High i 1998 (i episoden "The Wish") som en student med navn Anya Emerson. Hun kommer til Sunnydale som en respons til Cordelia Chase sin nød, som er sint etter at kjæresten hennes, Xander Harris, har kysset vennen deres Willow Rosenberg. Etter de har snakket en stund sier Cordelia: "Jeg kunne ønske Buffy Summers aldri hadde kommet til Sunnydale". Anya viser sitt sanne demon ansikt og sier "Gjort." og med det endres hele verden. Nå er de i et alternativ univers hvor Buffy aldri kom til Sunnydale, og vampyr innbyggerne har blitt stor, og har makten i byen. Rupert Giles møter Cordelia før hun dør, og finner ut hva som har skjedd. Han tilkaller Anyanka og ødelegger smykket hennes. Resultatet er at Anya blir til menneske og verden blir normal igjen.

Livet som menneske[rediger | rediger kilde]

Anya får følelser for Xander, og spør om han vil dra på skoleballet med henne. De drar sammen, men det blir deres siste date før Anya rømmer fra Sunnydale i frykt for den kommende apokalypsen. Hun prøver å få Xander til å bli med henne, men han nekter å forlate vennene sine.

Tidlig i den fjerde sesong kommer hun tilbake til Sunnydale. I episoden "The Harsh Light og Day" forfører hun Xander, og de blir kjærester. Hennes mangel på erfaring med mennesker gjør at hun er veldig direkte, og ikke er redd for å si akkurat det som faller henne inn.

I den femte sesongen blir hun en av hovedrollene. Når hun og vennene spiller brettspillet The Game of Life oppdager hun sin kjærlighet for penger og kapitalisme. Hun blir ansatt som ekspeditør i butikken til Giles.

Under en apokalypse i sesong fem frir Xander til Anya, og de er forlovet i mesteparten av sesong seks. Men Xander begynner å tvile, og episoden "Hell's Bells" ender med at han forlater henne ved alteret. I dyp sorg er hun sårbar, og D'Hoffryn gjør henne til en hevndemon igjen.

Hevndemon[rediger | rediger kilde]

I episoden "Entropy" (sesong seks) kommer Anya tilbake til Sunnydale. Publikumet får raskt vite at hun har blitt hevndemon igjen, men de andre karakterene er ikke klar over dette før i episoden i "Villains". Anya ønsker å hevne seg på Xander, men kan ikke oppfylle et ønske for seg selv, og leter derfor etter noen som vil ønske hevn på Xander for henne. I letingen etter denne personen ender hun opp med å drikke seg full med Spike, og de har sex. Dette skaper mange konflikter i gruppen, i og med at hun sårer Buffy, som har en hemmelig affære med Spike, og Xander. Spike ønsker nesten hevn for Xander, men Anya stopper han.

I sesong syv oppfyller Anya et ønske om hevn på en gruppe college gutter, og hun setter en Grimslaw demon etter dem, som dreper dem alle. Dette resulterer i at Buffy bestemmer at Anya må dø, siden hun har blitt en stor trussel mot mennesker. Xander prøver å stoppe henne, men det funker ikke. Buffy og Anya sloss helt til de blir avbrutt av Willow, som tilkaller D'Hoffryn. Han spør Anya hva hun vil, og hun ber ham reversere hevnen hun gjorde på guttene. D'Hoffryn forteller henne at han bare gjør dette i bytte mot livet til en hevndemon, og Anya er godtar vilkårene, troende at det er hun som kommer til å død. Men istede for å drepe henne tilkaller han Halfrek, demon vennen til Anya, og dreper henne. Etter dette tar han kreftene til Anya, som gjør henne til menneske igjen.

Menneske igjen[rediger | rediger kilde]

Anya kommer til konklusjonen at hun har vært for avhengig av andre, og bestemmer seg for å finne en uavhengig mening med livet. Hun blir med i vennegjengen til Buffy igjen, og hjelper dem forberedere seg til den store kampen i slutten av serien. Hun blir etterhvert venn med Xander, men selv om de fremdeles elsker hverandre gjenopptar de aldri forholdet deres.

I siste episode av serien sloss Anya side om side med de andre karakterene. Hun blir brutalt drept bakfra, torsoen kuttet i to med et sverd.Etter at Sunnydale har falt sammen og slaget er over forteller Andrew Xander at hun døde mens hun reddet livet hans.

Autoritetsdata