Hopp til innhold

Twister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Twister
Generell informasjon
SjangerKatastrofefilm / Drama
Utgivelsesår1996
Prod.landUSA
Lengde1 t. 53 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense11 (Norge)
Bak kamera
RegiJan de Bont
ProdusentIan Bryce
Michael Crichton
Kathleen Kennedy
ManusforfatterMichael Crichton
Anne-Marie Martin
MusikkEddie Van Halen
Mark Mancina
SjeffotografJack N. Green
KlippMichael Kahn
Foran kamera
Hovedrolle(r)Helen Hunt
BirollerBill Paxton
Jami Gertz
Cary Elwes
Philip Seymour Hoffman
Alan Ruck
Zach Grenier
Annen informasjon
BudsjettUSD 92 millioner
Prod.selskapWarner Bros.
Universal Pictures
Amblin Entertainment
Constant c Productions
Premiere17. mai 1996 (USA)
6. september 1996 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Twister er en amerikansk drama- og katastrofefilm fra 1996 regissert av Jan de Bont og med manus av Michael Crichton og Anne-Marie Martin. Handlingen kretser rundt en ung kvinne som er lederen for en gruppe tornadojegere. Når den største tornadoen på mer enn 50 år når Oklahoma, oppstår det sterk rivalisering mellom dem og en annen gruppe orkanentusiaster som sponses av et privat frima. Samtidig må hun strides med problemer av en mer familiær art. Hovedrollen spilles av Helen Hunt, mens sentrale biroller spilles av Bill Paxton, Jami Gertz and Cary Elwes.

Twister ble en stor publikumssuksess og endte opp som den nest mest innbringende filmen på kino i 1996 (bare overgått av Independence Day). Den fikk blandet mottakelse av filmkritikerne.

Handling[rediger | rediger kilde]

Da den største tornadoen på mer enn 50 år når Oklahoma, oppstår det rivalisering mellom to forskergrupper om å fravriste tornadoen dens hemmeligheter og vinne seg en plass i historien. For å løse tornadoens mysterium må de stille seg i dens vei. Gruppa med offentlig støtte har bare gamle, utrangerte kjøretøyer, og er klare outsidere mot gruppa med private sponsorer og millionbudsjett.

Lederen for den offentlige finansierte gruppa er Jo Harding. Som småjente var hun vitne til at sin far ble tatt av stormen og har siden vært besatt av å finne ut hva som skjer «inni» en slik. Idet hun og resten av teamet skal ut i felten, dukker hennes fraseparerte mann Bill opp med forlovede for å få Jo til å undertegne skilsmissepapirene. Samtidig kommer det varsler om at en kjempetornado er i emning, noe som gjør at skilsmisseplanene utsettes. Sentralt i gruppens plan for å kartlegge tornadoens natur er «Dorothy», en teknisk innretning utstyrt med små kuleformede peileapparater som skal tas av vinden for å avlese og omsette virvelstormens atferd i data.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Twister ble meget populær, spesielt i USA. Den innbrakte $494,5 millioner på verdensbasis, hvorav $241,7 i USA alene.[1] Den ble den nest mest innbringende filmen i 1996, både globalt og i USA.[2]

Produksjonskostnadene var på $92 millioner.[1]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den fikk blandet mottakelse fra kritikerne, noe som gjenspeiles i at den har fått 63 % på Rotten Tomatoes.[3] Mange gav den ros for spesialeffektene, men mente samtidig at den hadde lite å by på utover det. Roger Ebert gav den 2,5 av 4 stjerner og skrev at den hadde energi, men at den brukte forholdsvis liten tid på dramaet og dialogen mellom aktørene. Han gav filmen skryt for effektene.[4] Leonard Maltin gav den tre av fire stjerner, men poengterte at det var mest på grunn av spesialeffektene.[5]

De norske anmelderne var også blandet. Aftenposten og Dagsavisen gav den fire.[6] Dagbladet gav den så mye som terningkast fem, men påpekte at det var mest grunnet effektene. De skrev i den forbindelse at: «Våre fem terningprikker er altså tilegnet de ukjente damer og herrer i firmaet Industrial Light & Magic, m.fl.».[6] VGs anmelder gav den terningkast to og beskrev den som «forrykende banal». Anmelderen skrev videre at «Det beste med filmen er en del riktig gode meteorologiske filmsnutter. Historien eier ikke en eneste liten overraskende kastevind. Den fyker frem og drysser ut akkurat passe doser av kjærlighet og spenning for å holde oss våkne».[7] Nettstedet CINERAMA gav den to i 2009.[8]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble tildelt en BAFTA-pris for beste spesialeffekter og nominert til to Oscar-priser for henholdsvis visuelle effekter og lyd. Den ble ellers tildelt en MTV Movie Award (for beste action-sekvens), en Blockbuster Entertainment Award (Helen Hunt), og en BMI Film Music Award (Mark Mancina). Den vant også en Golden Screen i Tyskland.[9]

Annet[rediger | rediger kilde]

Twister er antatt å ha vært den første Hollywood-filmen som ble lansert på det nye videoformatet DVD (1996), og en av de siste amerikanske filmene som ble lansert på HD DVD (2008).[10][11]

Steven Spielberg var involvert som "executive producer".

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b «Twister». Box Office Mojo. Besøkt 21. januar 2020. 
 2. ^ «Top 1996 Movies at the Worldwide Box Office». The Numbers. Besøkt 21. januar 2020. 
 3. ^ «Twister - Rotten Tomatoes». www.rottentomatoes.com (engelsk). 10. mai 1996. Besøkt 17. september 2023. 
 4. ^ Ebert, Roger. «Twister Movie Review & Film Summary (1996) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 21. mai 2017. 
 5. ^ Maltin, Leonard (4. september 2012). Leonard Maltin's 2013 Movie Guide: The Modern Era (engelsk). Penguin. ISBN 9781101604632. 
 6. ^ a b «Twister». www.filmfront.no. Besøkt 21. mai 2017. 
 7. ^ SLETBAKK, ASTRID (6. september 1996). «Forrykende banalt». Dagbladet archive.li. Arkivert fra originalen 8. februar 1997. Besøkt 21. mai 2017. 
 8. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - Blu-ray Disc: Twister (1996) - anmeldelse». cinerama.no. 6. juli 2009. Arkivert fra originalen 16. oktober 2021. Besøkt 21. januar 2020. 
 9. ^ «Awards». IMDb. Besøkt 21. mai 2017. 
 10. ^ http://www.imdb.com/title/tt0117998/trivia
 11. ^ «HD DVD RELEASE SCHEDULE (HISTORICAL)». Gigh-Def Digest. 2008. Besøkt 23. februar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]