Twister

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Twister
Generell informasjon
Sjanger Katastrofefilm - drama
Nasjonalitet USA USA
Utgitt USA 17. mai 1996
Norge 6. september 1996
Australia 1996
Brasil 1996
Japan 1996
Tyrkia 1996
Lengde 113 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense 11 år (1996)
Bak kamera
Regissør Jan de Bont
Manus Michael Crichton
Anne-Marie Martin
Produsent Ian Bryce
Michael Crichton
Kathleen Kennedy
Musikk Van Halen
The Goo Goo Dolls
Mark Mancina
Anthony Kiedis
Dave Navarro
Chad Smith
Gioacchino Rossini
Ennio Morricone
Shania Twain
Sjeffotograf Jack N. Green
Foran kamera
Medvirkende Helen Hunt
Bill Paxton
Jami Gertz
Cary Elwes
Philip Seymour Hoffman
Alan Ruck
Zach Grenier
Annen informasjon
Filmselskap Warner Bros. (USA)
Universal Pictures (utenfor USA)
Budsjett $92 millioner
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Twister er en amerikansk drama- og katastrofefilm fra 1996 med Helen Hunt og Bill Paxton i hovedrollene. Filmen er regissert av Jan de Bont, mens manus er ved Michael Crichton og Anne-Marie Martin. Handlingen kretser rundt to grupper med tornadojegere – og da den største tornadoen på mer enn 50 år når Oklahoma, oppstår det rivalisering mellom dem.

Twister fikk moderat mottakelse av filmkritikerne, men ble en kommersiell kjempesuksess på amerikanske kinoer og endte til slutt opp som den nest mest innbringende filmen i USA for filmåret 1996 (bare slått av Independence Day). Filmen fikk mye skryt for spesialeffektene, noe som blant annet avspeilet seg i en BAFTA-pris og en Oscar-nominasjon.

Twister er ellers kjent for å være den aller første Hollywood-filmen som ble lansert på det nye videoformatet DVD, og den siste amerikanske filmen som ble lansert på HD DVD (sammen med P.S. I Love You i 2008).[1][2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Da den største tornadoen på mer enn 50 år når Oklahoma, oppstår det rivalisering mellom to grupper vitenskapsmenn om å fravriste tornadoen dens hemmeligheter og vinne seg en plass i historien. For å løse tornadoens mysterium må de stille seg i dens vei. Gruppa med offentlig støtte har bare gamle, utrangerte kjøretøyer, og er klare outsidere mot gruppa med private sponsorer og millionbudsjetter.

Lederen for den offentlige finansierte gruppa er Jo Harding (Helen Hunt). Som småjente var hun vitne til at sin far ble tatt av stormen og har siden vært besatt av å finne ut hva som skjer «inni» en slik. Idet hun og resten av teamet skal ut i felten, dukker hennes fraseparerte mann Bill (Bill Paxton) opp med forlovede for å få Jo til å undertegne skilsmissepapirene. Samtidig kommer det varsler om at en kjempetornado er i emning, noe som gjør at skilsmisseplanene utsettes. Sentralt i gruppens plan for å kartlegge tornadoens natur er «Dorothy», en teknisk innretning utstyrt med små kuleformede peileapparater som skal tas av vinden for å avlese og omsette virvelstormens atferd i data.

Filmen følger gruppa til Jo og de dramatiske hendelser de gjennomgår – med en tornado som knuser alt på sin vei.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmanmelderne og seerne[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en kjempesuksess på kino i USA og spilte inn over $241 millioner, noe som gjorde den til den nest mest innbringende filmen i 1996, bare slått av Independence Day. Den innbrakte over $494 millioner på verdensbasis.[3]

Filmen fikk blandet mottakelse fra kritikerne. Mange gav den ros for spesialeffektene, men mente samtidig at den hadde lite å by på utover det. Roger Ebert skrev i 1996 at filmen har energi, men at den bruker forholdsvis liten tid på dramaet og dialogen mellom aktørene. Han gir filmen skryt for effektene.[4] Den har fått 55% på Rotten Tomatoes (november 2008).[5]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Twister ble i 1997 tildelt en BAFTA-pris for beste spesialeffekter og samme år nominert til to Oscar-priser for henholdsvis visuelle effekter og lyd. Den ble samme år nominert til fire Saturn Award, blant annet i kategorien beste spesialeffekter. Filmen ble ellers tildelt en MTV Movie Award for beste action-sekvens, en Blockbuster Entertainment Award (Helen Hunt), og en BMI Film Music Award (Mark Mancina). Den vant også en Golden Screen i Tyskland.

Den ble også tildelt en Razzie Award i kategorien «verste film som innbrakte over $100 millioner». Jami Gertz ble i tillegg nominert til verste birolle.

Andre nominasjoner

 • Golden Satellite Award ved Satellite Awards i kategorien «Outstanding Visual Effects» (Stefen Fangmeier) (1997)
 • MTV Movie Award for «Best Female Performance» (Helen Hunt) (1997)
 • Blimp Award ved Kids' Choice Awards. (1997)
 • C.A.S. Award for beste lydeffekter. (1997)

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen trakk et relativt stort publikum i Norge, men ble ikke blant de 10 mest besøkte filmene i 1996. Anmelderne var imponert over spesialeffektene, men ellers lunkene. Dagbladet gav den så mye som terningkast fem, men påpekte samtidig at det var mest grunnet effektene. De skrev i den forbindelse at: «Våre fem terningprikker er altså tilegnet de ukjente damer og herrer i firmaet Industrial Light & Magic, m.fl.».[6] VGs anmelder gav den terningkast to og beskrev den som «forrykende banal». Anmelderen skrev videre at «Det beste med filmen er en del riktig gode meteorologiske filmsnutter. Historien eier ikke en eneste liten overraskende kastevind. Den fyker frem og drysser ut akkurat passe doser av kjærlighet og spenning for å holde oss våkne».[7]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

 • Hvem Hva Hvor 1998, s 159

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0117998/trivia
 2. ^ «HD DVD RELEASE SCHEDULE (HISTORICAL)». Gigh-Def Digest. 2008. Besøkt 23. februar 2009. 
 3. ^ «Twister». Boxofficemojo. Besøkt 23. februar 2009. 
 4. ^ «Twister». Cicago Sun Times. 10. mai 1996. Besøkt 23. februar 2009. «Twister resides in the Zone. It has no time to waste on character, situation, dialogue and nuance. The dramatic scenes are holding actions between tornadoes. As spectacle, however, ``Twister is impressive.» 
 5. ^ «Twister». Rotten Tomatoes. 5. november 2008. Besøkt 23. februar 2009. 
 6. ^ Ellingsen, Thor (6. september 1996). «Effektfull fest». Dagbladet. Besøkt 23. februar 2009. 
 7. ^ Sletbakk, Astrid (6. september 1996). «FORRYKENDE BANALT». VG. Besøkt 23. februar 2009. «Det beste med filmen er en del riktig gode meteorologiske filmsnutter. Historien eier ikke en eneste liten overraskende kastevind. Den fyker frem og drysser ut akkurat passe doser av kjærlighet og spenning for å holde oss våkne.
  «Twister» er uomtvistelig årets film for alle som lengter etter at meteorologi skal inneholde mer enn værdamenes hår og skjørtelengde. Som underholdningsfilm, derimot, er den en sann tornado av klisjeer, selvfølgeligheter og banaliteter
  »
   

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]