Hopp til innhold

W.I.T.C.H.

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

W.I.T.C.H. er en italiensk tegneserie fra Disney spesielt myntet på jenter. Serien oppsto på Disneys italienske studio i 2001. Mange forfattere og tegnere har arbeidet på serien, men det var Elisabetta Gnone som fikk ideen og utviklet konseptet. Serien inngår i fantasy-sjangeren. Den har også klare likhetstrekk med Mahō Shōjo-sjangeren, en sjanger som omhandler heltinner med magiske krefter. Mahō Shōjo-sjangeren er en undersjanger av manga, og tegnestilen er også klart inspirert av den japanske sjangeren.

Handlingen finner sted i den fiktive byen Heatherfield. Her bor fem tenåringsjenter: Will Vandom, Irma Lair, Taranee Cook, Cornelia og Hay Lin. Navnet på serien er et akronym av fornavnene deres. De fem jentene har blitt gitt makten over elementene som de nye vokterne av Kandrakar. Som voktere er de blitt utvalgt til å bruke disse elementene for å beskytte stabiliteten mellom sin egen og parallelle verdener. De drar til disse parallelle verdenene gjennom portaler funnet i hjembyen Heatherfield.

Figurer[rediger | rediger kilde]

  • Will Vandom (Willhelmina) er gruppens leder og vokteren av Kandrakars hjerte (en amulett som inneholder alle elementene vann, ild, jord og luft). Moren heter Susan og stefaren heter Dean Collins, han er også historielærer. Will har også fått en lillebror som heter William, han blir også til Wills forargelse kalt Will. Hun er følsom og kan lett såres, har dilla på frosketing og svømming. Hun er født 19. januar i steinbukkens tegn. Kjæresten hennes heter Matt Olsen og spiller i Cobalt Blue. Will fikk veldig mye pepper av de andre jentene da de fikk høre at hun hadde fortalt hemmeligheten deres til Matt.
  • Irma Lair er vannvokteren og er født 13. mars i fiskenes tegn. Hun er veldig sosial og liker å komme med vitser og småerte andre, spesielt Cornelia. Hun elsker å bade og kan oppholde seg timevis på badet. Hun har en skilpadde som heter Salatus. Faren hennes er politimann, og han er sammen med Anna. De har en sønn sammen som heter Christofer. Irma har en kjæreste som heter Stephen som hun har fortalt witch-hemmeligheten til, og de andre fikk vite det for litt siden. Noe de ikke ble særlig glade for.
  • Taranee Cook er ildvokteren og blir kalt Tara av venner og familie. Hun er adoptert. Hun er født 23. mars i værens tegn. Taranee er den roligste og kanskje mest tankefulle av jentene. Hun elsker å danse og det gjør hun på Jensen academy. Hun har en storebror som heter Peter, og han liker å surfe. Taranee har vært kjæreste med en gutt som heter Nigel, men nå har hun et godt øye til en på dansegruppen som heter Luke.
  • Cornelia Hale er jordvokteren i W.I.T.C.H. Hun er født 10. mai i tyrens tegn. Cornelia driver med kunstløp, noe hun både er veldig god i og liker godt. Hun kan virke veldig overlegen til tider. Hun bor sammen med moren, faren og sin irriterende lillesøster Lilian. En stund etter at astraldråpene deres gikk fri,[klargjør] fikk Cornelia ansvaret for tidsstanseren, som stanser tiden på jorden mens jentene drar på oppdrag eller til Kandrakar. Hun var tidligere bestevenn med Elyon, dronning av Meridian (blir kalt Meridians lys). Hun er også venn med de andre i W.I.T.C.H. Cornelia har vært sammen med Caleb (opprørslederen for opprørerne under Phobos styre). Hun er kjæreste med Peter (storebroren til Taranee).
  • Hay Lin er luftvokteren i W.I.T.C.H. og er nok den mest kreative av dem. Hun jobber mye i den kinesiske familierestauranten deres. Bestemoren hennes, Yan Lin, var den tidligere luftvokteren. Hay Lin er født 4. juni i tvillingenes tegn og er yngst av jentene i W.I.T.C.H. Hun liker romvesener og solbriller, og er den mest distré i jentegjengen. Hun er munter og optimistisk og har en kjæreste som heter Eric, som bor i Open Hill.

Media[rediger | rediger kilde]

Tegneserien kom ut på ca. 20 ulike språk i Europa, Asia og Latin-Amerika. I Norge kom bladet ut 12 ganger i året fra 2001 til det ble utvidet til 18 nummer i 2006. I 2008 gikk det tilbake til 12 utgaver i året, før det ble kansellert i Norge på grunn av lave salgstall i juni 2010, da det kun ble utgitt 6 utgaver dette året. Seriens livsløp var lengre enn i USA, hvor serien ble oppgitt allerede i 2005. Siste nummer ble utgitt i 2012.[trenger referanse]

I Japan ble aldri den originale tegneserien utgitt. I stedet ble en manga basert på tegneserien. Haruko Iida (飯田晴子 Iida Haruko) sto for tegningene. Kadokawa Publishing (角川書店 Kadokawa Shoten) sto for utgivelsen i det månedlig utgitte magasinet Asuka Monthly (月刊あすか Gekkan Asuka). Senere ble de også utgitt i to samlinger (Tankoban) og ble kansellert. Daisuke Ehara (江原大介 Ehara Daisuke) sto for illustrasjonene på permen av disse.

En TV-serie basert på den originale serien ble påbegynt i USA i januar 2005. Handlingen var ikke helt den samme som i bladet, men holdt seg til det originale konseptet. I september samme år kom serien til Norge, hvor den gikk i to år før også den ble kansellert.

Utallige merchendise-artikler ble også innført i løpet av tegneseriens liv. Herunder finnes dukker, skoleartikler, aktivitetshefter, brettspill, klær osv. I tillegg finnes det et videospill for Gameboy Advance basert på TV-serien, som har samme navn. Spillet ble utgitt i Europa i oktober 2005 av Disney Interactive.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]