Salekhard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Salekhard
Salekhard District Center of National Cultures (7).jpg

Flagg

Våpen

LandRussland Russland
Grunnlagt1595
Postnummer629000
Retningsnummer34922
Areal19 km²
Befolkning51 188 (2021)
Bef.tetthet2 694,11 innb./km²
Høyde o.h.15 meter
Nettsidewww.salekhard.org/
Kart
Salekhard
66°32′00″N 66°38′00″Ø

Salekhard (russisk: Салеха́рд, nenetsisk: Саля'харад, oversatt: hus på ei halvøy) er en by og administrativt senter i det autonome området Jamalo-Nenetsk i Russland. Byen ligger i det nordvestre Sibir, ved elva Poluj kun 3 km fra samløpet med Ob. Salekhard ligger på polarsirkelen. Innbyggertall: 36 827 (folketelling 2002), 32 334 (folketelling 1989).

Historie[rediger | rediger kilde]

Bosetningen Obdorsk (russisk: Обдорск) ble grunnlagt i 1595 på stedet hvor khanty-bosetningen Polnovat-Vozj (russisk: Полноват-вож) lå, av russiske nybyggere som etterfulgte Jermak Timofejevitsj erobring av Sibir. Bosetningen lå ved elva, og navnet er antagelig avledet av dette. Landet rundt Obdorsk ble under tsarene referert til som Obdorskij kraj, eller Obdorija.

10. desember 1930 ble stedet administrativt senter i den nye Jamal (Nenets) nasjonale okrug (russisk: Ямальский (Ненецкий) национальный округ). Navnet ble endret til Salekhard i 1933, og bosetningen fikk bystatus i 1938.

Økonomi og næringsliv[rediger | rediger kilde]

Jamalia er Russlands viktigste kilde til naturgass. Selskapet Novatek, som er Russlands nest største gassleverandør, har hovedkvarteret sitt i byen.

I Salekhard er det også fiskehermetikkindustri og skipsverft. Det kommer ut én avis, Poljarnyj krug (Полярный круг). Det er flere universitetsavdelinger i Salekhard.

Transport[rediger | rediger kilde]

Salekhard er en viktig havneby langs bredden av Ob.

Det går jernbanelinjer fra nabobyen Labytnangi (på motsatt side av Ob) over Uralfjellene til Vorkuta og videre langs stambanen i republikken Komi, til resten av det russiske jernbanenettet. Dette er i dag det nordøstre endepunktet på det vest-russiske jernbanesystemet. Fra 1949 til 1953 ble det med Salekhard–Igarkabanen gjort et mislykket forsøk på å forlenge jernbanen fra Salekhard til Igarka, et prosjekt som kostet flere tusen Gulag-fanger livet.

Salekhard lufthavn ligger 7 km nord for byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]