Jackie Chan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jackie Chan
Jackie Chan
Født Chan Kong-sang

7. april 1954 (61 år)
Victoria Peak, Hongkong
Ektefelle Lin Feng-jiao (1982-d.d.)
Aktive år 1959 - d.d.
IMDb IMDb

Jackie Chan (født Chan Kong-sang, ; 7. april 1954)[1] er en kinesisk kampsportutøver, skuespiller, regissør, artist og stuntmann. Chan er en av de mest gjenkjennbare navnene innenfor Kung fu og actionfilmer over hele verden som er kjent for sin akrobatiske kampstil, komiske opptrinn og bruk av improviserte våpen. Han er en av få skuespillere som gjennomfører alle stuntene selv. Jackie Chan har vært skuespiller siden 1960-tallet og har spilt i over 150 filmer.

Chan har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Jackie Chan er sønn av Lee-Lee og Charles Chan som dro til Canberra, Australia i 1960 som flyktninger fra den kinesiske borgerkrigen og som hadde tidligere jobbet som hushjelp og hovmester ved det franske konsulatet i Hongkong. Hans kinesiske navn var ved fødselen Chan Kong-sang som betyr «Født i Hongkong».

Da han ble syv år satte faren hans ham på Det kinesiske dramaakademiet hvor han bodde med andre barn i ti år. Der lærte han mest akrobatikk og Kung fu som han senere blir verdensberømt i gjennom hans mange filmer.

Jackie Chan og bjørnene: Da Jackie var i Berlin for å filme inn "Jorden rundt på 80 dager", oppdaget han United Buddy Bears[2]. På det tidspunktet var det bjørner overalt i Berlin. Jackie ble nysgjerrig på de fargerike bjørnene og undersøkte litt rundt dem. Han fant ut at initiativtakerne til bjørnene var Klaus og Eva Herlitz fra Berlin[3]. Han lærte også at bjørnene var ment å formidle et viktig budskap, et budskap han også hadde jobbet hardt for å få frem - nemlig at vi må leve sammen i harmoni og fred. Han oppdaget også at bjørnene samlet inn penger til veldedige formål. Jackie ble hektet på bjørnene og bidro til å få sirkelen med United Buddy Bears til Hong Kong i 2004[4].

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Chan har mottatt Silver Bauhinia Star. I 1989 ble han utnevnt til medlem (MBE) av Order of the British Empire.[5]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Jackie Chan – bilder, video eller lyd