Shaolin Wooden Men

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shaolin Wooden Men
orig. Shao Lin mu ren xiang
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] kampsportfilm
Utgivelsesår1976
NasjonalitetHongkong
Lengde90 min.
SpråkKinesisk
Bak kamera
RegiChi-Hwa Chen Rediger dette på Wikidata
ManusHsin Chin Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Lo Wei
MusikkStanley Chow Fook-Leung Rediger dette på Wikidata
FotoChung-Yuan Chen Rediger dette på Wikidata
KlippLee Yim-Hoi, Norman Wong Chi-Hung Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeJackie Chan,[2] Chin Kang, Chiang Kam, Chang Ping-Yu, Doris Lung Chun-Erh Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
FilmselskapLo Wei Motion Picture Company Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)10. november 1976 (Hongkong)
10. mars 1979 (Portugal)
28. februar 1981 (Japan)
14. august 1982 (Sør-Korea)
11. mai 1983 (Frankrike)
Eksterne lenker

Shaolin Wooden Men (originaltittel: Shao Lin mu ren xiang) er en hongkongkinesisk actiondrama og kampsportfilm fra 1976 regissert av Chen Chi-Hwa. Filmen handler om en ung mann som trener kampsport ved Shaolintempelet for å kunne hevne drapet på sin far. Siste fase av treningen består i å kjempe seg forbi noen mekaniske tredukker. Etter å ha bestått testen føler han seg tilstrekkelig utrustet for å hevne sin far, men ting tar en uventet vending og han blir stående overfor et etisk valg. Hovedrollen spilles av Jackie Chan, mens en sentral birolle spilles av Chin Kang.[3][4] Som de fleste andre filmer med Jackie Chan inneholder også denne betydelig mengder med orientalsk kampkunst og akrobatikk. Filmens originalspråk er kinesisk, men den ble lansert internasjonalt med engelsk dubbet tale.

Shaolin Wooden Men er mer alvorlig enn de fleste andre filmene med Chan. Dette var tiden før han peilet seg inn på mer komiske filmroller som etterhvert skulle bli hans kjennemerke.[5]

Filmen ble ingen stor suksess under sin originalvisning, men oppnådde større popularitet da den ble relansert i en kortere versjon i 1980 (Chan hadde i mellomtiden blitt en stjerne).[6]

En restaurert versjon ble utgitt på Blu-ray i 2020.[3]

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om Mute, som i barneårene blir vitne til at hans far ble drept av en maskert kung fu-ekspert. Traumatisert av hendelsen slutter han å snakke og blir ansett som stum - derav klengenavnet Mute. Noen år senere begynner han å trene kampsport ved et Shaolintempel. Målet er å bli sterk nok til å hevne sin far. Han gjennomgår et omfattende treningprogram med en rekke mestere som er ekspert på hver sin spesialitet.

En kveld tar en full munk ham med til en grotte hvor det befinner seg en mystisk fange. Mute blir venn med fangen og bringer ham mat fra tempelet. Etterhvert for han greie på at fangen er ekspert på kung fu og har utviklet en teknikk kalt løvens brøl. Mute overtaler fangen til å trene ham. Teknikken er langt dødeligere enn den han hittil har trent på og når de andre oppdager dette advarer de ham om at kampsport ikke handler om å drepe, men om selvutvikling og i ytterste konsekvens selvforsvar. Mute bestemmer seg for å trene begge teknikker.

Den siste og vanskeligste testen han må igjennom er den mystiske tredukke-testen. Den består i komme seg gjennom en smal gate med 36 mekaniske tredukker som angriper alle som forsøker å komme forbi. Etter å ha bestått den føler han seg tilstrekkelig utrustet til å finne og bekjempe sin fars morder. Han får senere greie på at morderen er en den mystiske fangen som har trent ham. Han får også vite at denne personen en gang var en lovende student ved tempelet, men som havnet i fengsel etter at han gav seg inn på en kriminell løpebane. Han har nå rømt fra fengselet og har som eneste formål å ødelegge tempelet og å drepe alle han mener var skyld i at han havnet i fengsel. Like før det endelige oppgjøret avslører Mute at han ikke er stum, men at han hadde avlagt ed på å ikke snakke før han fant sin fars morder. Gjerningmannen opererer med en overlegen kampteknikk, men faller til slutt for eget grep.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

  • Jackie Chan – Mute
  • Chin Kang – Fangen (som Kam Kong)
  • Doris Lung Chun-Erh – servitrise
  • Chiang Kam – kelner
  • Chang Ping-Yu – nonne
  • Chang I-Fei – abbed
  • Ho Kang – abbed
  • Yuen Biao
  • Tu Wei Ho
  • Tien Miao
  • Lo Wei

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0075201/; besøksdato: 11. juli 2016.
  2. ^ http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=136203.html; besøksdato: 11. juli 2016.
  3. ^ a b «Shaolin Wooden Men (1976) Blu-ray version». Kung-fu Kingdom (engelsk). 2. desember 2020. Besøkt 13. august 2023. 
  4. ^ Saroch, Andrew. «Shaolin Wooden Men (1976) - Review». Far East Films (engelsk). Besøkt 14. august 2023. 
  5. ^ «myReviewer.com - Review of Shaolin Wooden Men». www.myreviewer.com. Besøkt 14. august 2023. «So if you come to this film expecting a knockabout kung fu comedy, then you`ll be disappointed. This is strictly old school kung fu, with a young student busily training up his skills so he can avenge a loved one, or a cherished master.» 
  6. ^ Lenera, Dr (22. desember 2020). «SHAOLIN WOODEN MEN [1976]». Horror Cult Films (engelsk). Besøkt 14. august 2023. «The original release was a minor flop, so a 1980 re-release [cashing in on Chan’s belated stardom] cut it down [the original running time is unknown] to 106 minutes which became the basis for the export version; the full cut seems to be lost.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]