Hopp til innhold

Reddit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reddit
Nettstedreddit.com (mul)[1]
old.reddit.com (mul)
i.reddit.com (mul)
www.reddittorjg6rue252oqsxryoxengawnmo46qy4kyii5wtqnwfj4ooad.onion (mul) (2022–)[2]
old.reddittorjg6rue252oqsxryoxengawnmo46qy4kyii5wtqnwfj4ooad.onion (mul) (2022–)[2]
Kommersielt?Ja
Type nettstedNyhetsaggregator
Krever registreringFrivillig og gratis (utenom «reddit premium» medlemskap)
Tilgjengelige språkFlerspråklig
Eier(e)reddit inc.
Utgitt avSteve Huffman, Aaron Swartz og Alexis Ohanian
Lansert2005
ProgrammeringsspråkPython, React, JavaScript
Nåværende statusAktiv
Alexa19 (20. mai 2021)
Medstifter Alexis Ohanian holder foredrag i 2009.

Reddit (stilisert som reddit) er et nettsamfunn der brukere kan poste lenker til innhold på Internett. Andre brukere kan så stemme lenkene opp eller ned, etter hvordan man liker dem. Avstemning avgjør lenkenes fremtrendenhet på Reddit, og de mest populære lenkene vises på forsiden. I tillegg kan brukerne kommentere på lenkene. Foruten lenker kan man legge inn en «self»-post som inneholder tekst skrevet av innsenderen. Reddit ble grunnlagt av Alexis Ohanian og Steve Huffman etter de ble uteksaminert fra Universitetet i Virginia. Condé Nast kjøpte opp Reddit i oktober 2006. Dermed ble Reddit et datterselskap av Condé Nast, og i 2011 ble de et datterselskap av Advance Publications. Siden august 2012 opererer Reddit som et uavhengig selskap, med Advance Publications som den største aksjeholderen. Reddit opererer fra San Francisco i California.

Reddit har også kategorier kalt «subredditer» («subreddits» på engelsk) som kan lages av brukere for hvilket som helst tema. Andre brukere kan da abonnere på dem. Eksempler på disse kan være /r/norge, /r/pics (bilder) eller /r/wikipedia. Forstavelsen /r/ brukes ofte om subredditer på grunn av hvordan nettadressen ser ut (reddit.com/r/wikipedia).

Etymologi[rediger | rediger kilde]

«Reddit» er et engelsk ordspill fra frasen read it som i «I've already read it on Reddit» («Jeg har allerede lest det på Reddit»)[3]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Bruk og brukere[rediger | rediger kilde]

Å registrere en brukerkonto på Reddit er gratis og man trenger ikke en e-postadresse. For å surfe på siden trenger man heller ikke en bruker, men dette er nødvendig hvis man skal stemme på lenker eller poste egne bidrag. Når man har logget seg inn kan man stemme andre sine bidrag og kommentarer opp eller ned. Mengden stemmer et bidrag har, avgjør linkens fremtrendenhet. Flere stemmer opp gir bedre synlighet, mens stemmer ned reduserer synligheten. Brukere av Reddit kalles ofte «redditors».

Brukere kan også lage nye subredditer for nye temaer. Brukere kan også velge hvilke subredditer de ønsker å abonnere på, og hvis man abonnerer på en subreddit dukker det opp bidrag fra den subredditen på ens egen førsteside.

Språkbruk[rediger | rediger kilde]

Reddit sitt samfunn bruker mange forkortelser og mye internt språk i kommentarene som ofte ikke er umiddelbart forståelig for de som ikke har vært på Reddit før.

 • OP (original poster) - Den som skrev bidraget, postet bildet eller linken.
 • NSFW (not safe for work) - Ikke trygt å se på på jobben. Ofte av pornografisk karakter eller annet pikant innhold, men brukes også ofte som advarsler om avsløringer eller røpende innhold, for eksempel når det er diskusjoner om TV-serier, filmer eller spill.
 • Post karma - Antall stemmer opp minus antall stemmer ned man har fått fra sine bidrag.
 • Comment karma - Antall stemmer opp minus antall stemmer ned man har fått fra sine kommentarer.
 • Upvotes - Stemmer opp.
 • Downvotes - Stemmer ned.
 • IMO/IMHO. «In my (honest/humble) opinion». Mange kommentarer begynner med denne forkortelsen, som betyr «Etter min mening …
 • TL;DR. «Too long; didn’t read». Viser til at det var en vegg av tekst i et innlegg eller kommentar og at en derfor ikke har lest alt. Brukes også for å gi en kort oppsummering eller sammendrag av en lang tekst.

Subredditer[rediger | rediger kilde]

Reddit er organisert i interesseområder kalt subredditer. Før i tiden var førstesiden hovedsubredditen, men dette er ikke lenger tilfellet. Nå er det mange standard subredditer som driver med temaer som bøker, TV, og film. En hvilken som helst bruker kan lage en ny subreddit, men knappen for å gjøre dette dukker ikke opp før 30 dager etter at man har registrert seg.[4] Det er for øyeblikket rundt 2 200 000 aktive subredditer.

Brukere kan tilpasse hva som dukker opp på deres egne forside, ved å abonnere på subredditer de liker, og avslutte abonnementet til subredditer de ikke liker. Reddit sin generelle førsteside (den som dukker opp for uregistrerte brukere) er også tilgjengelig for registrerte brukere ved å gå til /r/all subredditen.

IAmA og AMA[rediger | rediger kilde]

En av de mest populære subredditene er /r/IAmA, hvor en bruker kan poste en AMA (kort for «Ask me anything», engelsk for spør meg om alt), hvor andre brukere kan spørre om alt de måtte ønske. Mange kjente personer har deltatt på /r/IAmA, blant annet Barack Obama[5], Madonna[6], Bill Gates[7] og Buzz Aldrin[8].

Today I Learned (TIL)[rediger | rediger kilde]

/r/todayilearned (forkortet TIL, på norsk «I dag lærte jeg»)[9] er en annen populær subreddit. I skrivende stund har subredditen nærmere 25 millioner abonnenter. Formålet med siden er at brukere kan dele ting som de synes er interessant og som de lærte nylig. Selv om ideen er enkel, har subredditen satt visse regler. Ideen er at man ikke trenger å introdusere helt nye «konsepter» og ideer der, men istedenfor må den som postet det ha vært uvitende om det. De formelle reglene dikterer også at alle bidrag må starte med «TIL».

Teknologi[rediger | rediger kilde]

Reddit ble originalt skrevet i programmeringsspråket Common Lisp, men ble i desember 2005 skrevet om til Python.[10]

18. juni 2008 ble Reddit et åpent kildekode-prosjekt.[11] Med unntak av anti-spam og anti-juksing mekanismene, var all kildekoden til Reddit tilgjengelig på Github[12]

I november 2009 migrerte Reddit serverne sine til Amazon Web Services.[13]

Tidlig i 2009 begynte Reddit å bruke jQuery.[14]

Fra og med oktober 2014 er Alien Blue den offisielle Reddit-appen for iOS-produkter.[trenger referanse]

I 2017 opphørte kildekoden å bli oppdatert i fri og åpen form.[15]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Reddit - Dive into anything», besøkt 31. oktober 2021[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ a b www.reddit.com[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ «Reddit sin FAQ». 3. mars 2015. 
 4. ^ «Can i make my own subreddit?». 28. mai 2011. 
 5. ^ Barack Obama (29. august 2012). «I am Barack Obama, President of the United States, ask me anything.». Arkivert fra originalen 5. april 2016. Besøkt 3. mars 2015. 
 6. ^ «AMAA - Ask Madonna almost anything». 16. september 2013. 
 7. ^ «Hi, I’m Bill Gates, co-chair of the Bill & Melinda Gates Foundation. Ask me anything.». 11. februar 2013. 
 8. ^ «I am Buzz Aldrin, engineer, American astronaut, and the second person to walk on the moon during the Apollo 11 moon landing. AMA!». 8. juli 2014. 
 9. ^ «Today I Learned (TIL)». 
 10. ^ spez (5. desember 2005). «on lisp». Arkivert fra originalen 27. februar 2015. Besøkt 3. mars 2015. 
 11. ^ steve (17. juni 2008). «Reddit goes open source». Blog.reddit.com. Arkivert fra originalen 21. april 2012. Besøkt 4. desember 2011. 
 12. ^ «Reddit GitHub». GitHub. Besøkt 5. juni 2011. 
 13. ^ Jedberg (10. november 2009). «Moving to the cloud». Arkivert fra originalen 20. mai 2015. 
 14. ^ Keysersosa (30. januar 2009). «Reddit now powered by jQuery». Arkivert fra originalen 29. mars 2015. Besøkt 3. mars 2015. 
 15. ^ «r/changelog – An update on the state of the reddit/reddit and reddit/reddit-mobile repositories». reddit (engelsk). 1. september 2017. Besøkt 17. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]