United Buddy Bears

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
One-World Buddy Bear

En Buddy Bear er en malt full-skala bjørneskulptur i glassfiber som opprinnelig ble utviklet i Berlin. Hver bjørn er individuelt malt. Den første Buddy Bear-skulpturen ble skapt av initiativtakerne Klaus og Eva Herlitz, i samarbeid med skulptøren Roman Strobl i 2001.

De to konseptene, Buddy Bear og United Buddy Bears, står for to forskjellige typer av aktivitet. Buddy Bears er et byarrangement og kan sammenlignes med andre tilsvarende internasjonale kunstprosjekter som bringer nytt liv til offentlige steder. United Buddy Bears, på den annen side, handler om budskapet deres - et budskap om fred, internasjonal forståelse og toleranse mellom forskjellige nasjoner, kulturer og religioner i verden.

Buddy Bears på gater og hjørner i Berlin[rediger | rediger kilde]

Det hele startet med Buddy Bear Berlin Show i 2001. Rundt 350 bjørner ble malt av ulike artister og deretter plassert ut som dekorative elementer på gatene i sentrum av Berlin[1]. Bjørnene som inngikk i utstillingen hadde fire ulike design - en sto på alle fire labber, en sto på to ben, en sto på hodet og en som satt. Etter at utstillingen var over ble mange av bjørnene solgt på auksjon til inntekt for ulike hjelpeorganisasjoner for barn. I dag finner man disse berlinske bjørnene bare på privat eiendom, som for eksempel foran hoteller og ambassader, samt i foajeen til ulike kontorbygninger.

United Buddy Bears - toleransens kunst[rediger | rediger kilde]

United Buddy Bears er et internasjonalt kunstprosjekt med mer enn 140 bjørner i fiberglass[2]. De to meter høye bjørnene representerer over 140 av landene som er med i FN. Under mottoet: Vi må bli bedre kjent med hverandre, for det gjør at vi forstår hverandre litt bedre, stoler litt mer på hverandre og kan leve sammen på en litt mer fredelig måte («We have to get to know each other better, it makes us understand one another better, trust each other more, and live together more peacefully»), oppfordrer bjørnene til toleranse, internasjonal forståelse og representerer ideen om at ulike nasjoner og kulturer kan leve i fred og harmoni. Bjørnene står hånd i hånd i en fredelig sirkel.

En viktig forutsetning for dette internasjonalt samlende prosjektet er å velge kunstnere fra de enkelte landene - slik at sirkelen gjenspeiler mangfoldet av kulturer i en verden. Når man ser på en bjørn lærer man om kulturen, historien, befolkningen og landskapet til det enkelte landet - uansett om det er stort eller lite. Sirkelen av bjørner har derfor utviklet seg til å bli en plattform for selv de minste og fattigste landene i verden som veldig ofte blir oversett. Plutselig er de på linje med større og ofte rike nasjoner.

United Buddy Bears – verdensturne[rediger | rediger kilde]

På verdensturneen deres fremmer «United Buddy Bears» fred, kjærlighet, toleranse og internasjonal forståelse. Sirkelen endres hver gang utstillingen kommer til en ny by. Det er ikke bare på grunn av lokale forhold, men også fordi bjørnene stadig endrer rekkefølge – de settes nemlig opp alfabetisk i henhold til vertslandets språk. Dette fører alltid til nye og noen ganger veldig interessante politiske situasjoner.

Det er alltid gratis adgang til utstillingene. Dette gjør at mange skoleklasser kan besøke utstillingene om morgenen, som en del av undervisningen deres, for å utforske og lære seg mer om de fem kontinentenes kultur, historie, landskap, økonomi og musikk på en morsom måte. Siden den første utstillingen har mer enn 40 millioner mennesker i verden beundret de fargerike bjørnene.

I hver av byene de er innom støttes utstillingene av regjeringen, utenriksdepartementet, borgermesteren og UNICEF. Statsoverhoder som for eksempel den japanske statsministeren, Junichiro Koizumi, den tyske presidenten, Horst Köhler, samt UNICEF-ambassadører som Peter Ustinov, Jackie Chan[3], Christiane Hörbiger, Mia Farrow[4], Iris Berben og Ken Done har åpnet disse utstillingene over hele verden. Skuespillerinnen Dennenesch Zoudé er spesialambassadør for United Buddy Bears.

Siden begynnelsen har bjørnene vært utstilt i følgende storbyer[rediger | rediger kilde]

United Buddy Bears - Rio de Janeiro, Copacabana 2014
United Buddy Bears - Paris, Eiffeltårnet 2012[5]

Spesielle høydepunkter med en politisk dimensjon[rediger | rediger kilde]

  • 2003 Berlin: Etter å ha besøkt utstillingen i Berlin i 2002, insisterte Peter Ustinov på at Irak skulle bli inkludert i sirkelen i fremtiden. Irak deltok i sirkelen for første gang i 2003 og Ustinov holdt åpningstalen til utstillingen foran mer enn 70 ambassadører.
  • 2004 Hongkong: Jackie Chan så utstillingen i Berlin i 2003. På hans initiativ reiste bjørnene året etter til Hongkong. Chan ble beskytter for denne utstillingen. Mer enn 3000 VIP-er innen politikk, næringsliv og kultur deltok på åpningsseremonien.
  • 2005 Seoul: I opptakten til utstillingen i Sør-Korea fikk to kunstnere tillatelse til å reise fra Nord-Korea til Tyskland via Beijing for å designe en United Buddy Bear på vegne av landet deres. Det var derfor mulig for Nord- og Sør-Korea å stå sammen «hånd i hånd» for første gang under en kunstutstilling.
  • 2007 Jerusalem: Alle landene i den arabiske verdenen var representert i sirkelen som besto av 132 land, med en palestinsk bjørn på likefot med alle andre bjørner for første gang i Jerusalem i Israel.
  • 2008 Pyongyang: Det var den første utstillingen i Nord-Korea som var tilgjengelig og åpen for alle. Ifølge offisiell informasjon, hadde utstillingen rundt 100 000 besøkende hver uke i Pyongyang.

Hjelp til barn i nød[rediger | rediger kilde]

Buddy Bear-aktiviteter og hjelp til barn i nød har blitt en uatskillelig enhet. Det designes ofte nye United Buddy Bears og disse byttes ut med den tidligere unike skulpturen for et bestemt land. Mange land er allerede representert med den tredje eller fjerde bjørnen. De tidligere bjørnene til et land blir vanligvis solgt på auksjon. Totalt har det vært samlet inn 2.4 millioner euro (per august 2020) gjennom donasjoner og salg av Buddy Bears på auksjoner til støtte for UNICEF og lokale organisasjoner som hjelper barn i nød.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Eva i Klaus Herlitz: Buddy Bär Berlin Show, Neptun Verlag AG, CH-8280 Kreuzlingen, 2001, ISBN 3-85820-152-9
  • Eva i Klaus Herlitz: United Buddy Bears – World Tour, Tysk/Engelsk, Neptun Verlag AG, CH-8280 Kreuzlingen, 2006, ISBN 3-85820-189-8
  • Eva i Klaus Herlitz: United Buddy Bears – The Art of Tolerance, Tysk/Engelsk, 2009, ISBN 978-3-00-029417-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]