New Fist of Fury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
New Fist of Fury
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] kampsportfilm, dramafilm, Bruceploitation, periodefilm
Utgivelsesår1976
NasjonalitetHongkong
Lengde114 min.
SpråkKinesisk
Bak kamera
RegiLo Wei
ManusLo Wei, Pan Lei
Produsent(er)Hsu Li-Hwa
MusikkFrankie Chan
SjeffotografChung-Yuan Chen, Jung-Shu Chen
KlippLee Yim-Hoi
Foran kamera
MedvirkendeJackie Chan, Nora Miao, Chan Sing, Han Ying-chieh
Annen informasjon
FilmselskapLo Wei Motion Picture Company
Distributør(er)Netflix
Amazon Prime Video
Totalomsetning456 787 hongkongdollar[2]
Premiere(r)8. juli 1976 (Hongkong)
11. mars 1977 (Vest-Tyskland)
20. februar 1978 (Portugal)
17. oktober 1978 (Filippinene)
ForgjengerFist of Fury
Eksterne lenker

New Fist of Fury er en hongkongkinesisk actiondrama og kampsportfilm fra 1976 regissert av Lo Wei.

Filmen er lagt til Kina på begynnelsen av 1900-tallet, en periode der deler av landet er under japansk okkupasjon. En vennegjeng fra en kung fu-skole i Shanghai flytter til Taiwan for å unnslippe trakassering fra japanske okkupanter og en rivaliserende japansk kampsportskole. Der skal de bo hos den enes bestefar som driver en kung fu-skole. Men Taiwan er også under japansk okkupasjon og en hensynsløs japansk karatemester forsøker å underlegge seg alle treningskolene på øya. Bestefaren dør som følge av japanerens fremferd, men barnebarnet reetablerer bestefarens skole under et annet navn, noe som bringer dem i enda hardere konfrontasjon med den japanske karate-mesteren. Den nye skolen får etterhvert hjelp av en tidligere tyv og bråkmaker som snart blir deres fremste elev og beskytter.

Hovedrollene spilles av Jackie Chan, Nora Miao, Han Ying-chieh og Chan Sing.[3] Dette er en av de første filmene med Chan i hovedrollen og den første med ham som fikk bred distribusjon.[4] Den er en oppfølger til Bruce Lee-filmen Fist of Fury fra 1972 og var lang på vei et forsøk på å lansere Chan som den nye Bruce Lee.[5][6][7] Filmen fikk ikke samme suksess som forgjengeren og førte heller ikke til noe gjennombrudd for Chan.[8] Han fikk sitt gjennombrudd først et par år senere i kampsport-komedien Drunken Master. Filmens originalspråk er kinesisk, men den ble lansert internasjonalt med engelsk dubbet tale.

En redigert versjon ble utgitt i 1980. Handlingen i denne avviker noe i forhold til den originale versjonen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen er en oppfølger til Fist of Fury og forsetter omtrentlig der den sluttet. Chen Zhens kjæreste, Miss Lee, og noen studenter fra Jing Wu-skolen i Shanghai beslutter å reise til Taiwan, dels for å unnslippe den økende trakasseringen fra de japanske okkupantene og dels i håp om å kunne hevne drapet på Chen.

Men japanerne har også okkupert Taiwan og gjør også der livet surt for de lokale kampsportskolene. Ved ankomst forteller hun japanerne at hun er der for å besøke sin bestefar, mester Su, som driver en kung fu-skole. Under oppholdet støter hun borti Ah Lung, en lokal tyv som ofte er innblandet i bråk og gatekamper. Uvitende for henne stjeler han en boks som viser seg å inneholde en nunchaku. Han føler imidlertid anger og bestemmer seg for å returnere gjenstanden. Underveis blir han konfrontert av noen karatestudenter tilknyttet Okimura - lederen av den japansk karateskolen. Okimuras mål er å underlegge seg alle skolene og alle kampsportutøvere på øya. Ah Lung blir banket helseløs når han bryskt avviser et tilbud om å arbeide i japanernes kasino og trene ved deres karateskole. Sterkt forslått i veikanten blir han oppdaget av Miss Lee. Hun sørger for å bringe ham til mester Su slik at han kan komme seg til hektene. Til tross for hans bakgrunn ser Miss Lee noe spesielt i ham og fester et håp om han kan bli en av dem, selv om han uttrykker et lunkent forhold til trening og disiplin.

Senere dør mester Su av hjerteattakk. Det skjer når Okimura og hans hans onde datter brøyter seg vei inn i skolen og ødelegger en sceneforestilling som fremføres på Sus 80-årsdag. Miss Lee nekter imidlertid å gi opp og gjenåpner skolen som en Jing Wu-skole. Dette provoserer Okimura ytterligere og han beordrer sin datter til å ødelegge det nye skiltet de har satt opp. Deretter tar han med seg det ødelagte skiltet til det lokale torget og gir tilhørerne der beskjed om hva som vil skje med dem som forsøker å opponere mot hans planer. Dette får det til å tippe over for Ah Lung som, som har sett og hørt nok. Han står opp og oppfordrer tilhørerne til å danne en felles front mot japanerne. Denne talen faller i god jord og han returnerer til skolen med det nå reparerte skiltet, fulgt av en parade av tilhengere. Ah Lung startet å trene ved skolen og Miss Lee blir såpass imponert at hun beslutter å innvie ham Chens hemmelige teknikk "raseriets neve". Denne nyervervede teknikken kommer godt med under det endelige oppgjør med Okimura og hans gjeng.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

 • Jackie Chan – Ah Lung
 • Nora Miao – Mao Li Er / Miss Lee
 • Chan Sing – Okimura
 • Han Ying-chieh – Hung
 • Luk Yat-lung – Lon Si Chun
 • Yi Ming – mester Su, Maos bestefar (som Yim Chung)
 • Suen Lam – Taiwansk politikaptein Lin
 • Cheng Siu-siu – Okimuras datter
 • Lau Ming – Ah Lungs mor
 • Lo Wei – Inspektør
 • Chiang Kam – Sampo
 • Liu Ping – Lin Chin Kui

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ http://www.imdb.com/title/tt0075439/; besøksdato: 10. juli 2016.
 2. ^ http://hkmdb.com/db/movies/view.mhtml?id=5710&display_set=eng.
 3. ^ «New Fist of Fury (1976)». letterboxd.com (engelsk). Besøkt 7. august 2023. 
 4. ^ Lenera, Dr (22. desember 2020). «NEW FIST OF FURY [1976]». Horror Cult Films (engelsk). Besøkt 7. august 2023. 
 5. ^ «New Fist of Fury (1976) Blu-ray version». Kung-fu Kingdom (engelsk). 5. februar 2021. Besøkt 9. august 2023. «“New Fist of Fury” was part of Lo’s attempt to market Jackie Chan as the new Bruce Lee, and did not contain any of the comedy elements that were to be Chan’s career trademark later on.» 
 6. ^ «Bruceploitation Explained: Every Bruce Lee Ripoff (Including Jackie Chan)». ScreenRant (engelsk). 9. mai 2020. Besøkt 9. august 2023. 
 7. ^ «Jackie Chan: The New Bruce Lee – AOBG» (engelsk). 12. april 2010. Besøkt 9. august 2023. 
 8. ^ «New Fist of Fury with Jackie Chan!» (engelsk). martialartsactionmovies.com. 18. februar 2013. Besøkt 7. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]