Kung Fu Panda

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kung Fu Panda
Generell informasjon
Utgivelsesår2008
Prod.landUSA
Lengde90 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiMark Osborne
John Stevenson
ProdusentMelissa Cobb
ManusforfatterJonathan Aibel
Glenn Berger
MusikkHans Zimmer
John Powell
SjeffotografYong Duk Jhun
Foran kamera
MedvirkendeJack Black
Dustin Hoffman
Angelina Jolie
Jackie Chan
Seth Rogen
David Cross
Ian McShane
Annen informasjon
BudsjettUSD$130 millioner
Prod.selskapDreamWorks Animation
Paramount Pictures
Premiere6. juni 2008 (USA)
18. juli 2008 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Kung Fu Panda er en amerikansk animert action-filmkomedie fra 2008 regissert av Mark Osborne og John Stevenson.

I 2011 kom oppfølger-filmen Kung Fu Panda 2. Pandabjørnen Po (Jack Black) jobber hos sin fars nuddel-restaurant, imidlertid drømmer han i hemmelighet om å bli kung fu-mester. Under spektakulære omstendigheter blir han utvalgt til å redde alle fra den livsfarlige snøleoparden Tai Lung. Hovedrollene spilles av blant andre Jack Black, Dustin Hoffman, Angelina Jolie og Jackie Chan.

Handling[rediger | rediger kilde]

I Fredens dal, et område i det gamle Kina bebodd av en rekke antropomorfe dyr, hjelper den klønete pandaen Po sin adoptiv-far Mr. Ping med å drive nuddel-restauranten deres. Men han drømmer om muligheten til å slåss sammen med The Furious Five, sammen med de andre medlemmene Masters Tigress, Monkey, Crane, Viper, og Mantis – en gruppe kung fu-mestere som får trening av Master Shifu. Den kloke mester Oogway, Shifus mentor, spår at Shifus tidligere protesjé - den onskapsfulle Tai Lung - planlegger å stikke av fra fengselet og angripe dalen for å få tak i Dragon Scroll: en legendarisk gjenstand han tidligere hadde blitt nektet å få.

I panikk sender Shifu gåsen Zeng for å øke sikkerheten ved Chorh-Gom fengselet som ligger i Mongolia. Samtidig som han skal avholde en turnering, slik at Oogway kan identifisere Dragon Warrior, helten som ifølge en profeti er verdig å lese Dragon Scroll, som sies å gi grenseløs kraft til den som kan lese rullen. Oogway utnevner Po til Dragon Warrior, men mester Shifu tror at Oogways beslutning var feil. Han forsøker derfor å kvitte seg med Po gjennom et beintøft treningsregime. Men The Furious Five avviser Po som en entusiast, men uten potensial innen kampsport. Po vurderer å slutte, men blir etter hvert akseptert på grunn av sine kulinariske ferdigheter og gode humor. I løpet av denne tiden får Po vite at Shifus kalde og fjerne oppførsel ovenfor ham, stammer fra Shifus egen skam over Tai Lungs svik - etter å selv ha oppdratt Tai Lung fra han var spedbarn.

I mellomtiden blir Zengs advarsler ignorert, og Tai Lung stikker av fra fengselet ved å dirke opp låsene sine og overvinne vaktene. Oogway dør kort tid senere, og de får høre at Tai Lung nærmer seg med stormskritt. Po, som fremdeles ikke er i stand til å gjøre noen særlig fremgang med kung fu, er lei av all den tøffe behandlingen han har gjennomgått. Shifu innrømmer at han ikke vet hvordan han egentlig burde trene pandaen til å bli en ekte Dragon Warrior. Tigress, det fremtredende medlemmet av de fem, overhører dette og forsøker å motivere resten av teamet til å konfrontere Tai Lung. I mellomtiden oppdager Shifu at Po er i stand til imponerende fysiske bragder, hver gang han blir motivert av mat.

Stemmeskuespillere[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]