Chakra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
De syv chakraer

Chakra (fra sanskrit cakraṃ चक्रं; fonetisk uttale «chukr»; pali chakka; tibetansk khorlo; malaysisk cakera) er et ord fra sanskrit som kan oversettes med hjul.

Chakra er et begrep som refererer til hjullignende virvler som, ifølge tradisjonell indisk medisin, skal ligge i kroppen på et eterisk plan.

Det er mest vanlig å forholde seg til sju større chakraer eller energisentre.[1] Tilhengere av hinduisme og moderne New Age-tradisjoner mener at chakraene påvirker kroppen både fysisk og psykisk. Det finnes ingen vitenskapelig støtte for eksistensen av chakraer eller at kroppen påvirkes via disse.[2]

Det finnes et stort utvalg av litteratur om historien og filosofien rundt chakra.[3] Mye av den opprinnelige informasjonen om chakra kommer fra den hinduistiske teksten Upanishad, som ble notert ned for første gang mellom 1200-900 f.kr.

Chakra-begrepet blir mer og mer brukt i vesten på grunn av New Age-bevegelsen. En rekke alternative behandlingsmetoder tar utgangspunkt i chakraene.[4][5]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


religionsstubbDenne religionsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.
filosofistubbDenne filosofirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.