Hopp til innhold

Asiatisk løve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Asiatisk løve

Asiatisk løvinne
Vitenskapelig(e)
navn
:
Panthera leo persica
Alt. navn: persisk løve, indisk løve, orientalsk løve m.m.
Artstilhørighet: løver, kattefamilien, rovdyr
Rødlistestatus: ver 3.1
CR - Kritisk truetUtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig
CR - Kritisk truet

CR — Kritisk truet[1] ver 3.1 (2001)

Habitat: kratt- småskog og teakskog
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for Asiatisk løve
Utbredelse av asiatisk løve i India

Asiatisk løve (Panthera leo persica) er den eneste nålevende underarten av løve (Panthera leo) som holder til utenfor Afrika, nærmere bestemt i Asia.

Beskrivelse

[rediger | rediger kilde]
Asiatisk hannløve

Asiatisk løve skiller seg fra de afrikanske gjennom å være gjennomgående noe mindre. Løvinnene veier normalt ca. 120-180 kg, hannene ca. 150-250 kg. Lengden er henholdsvis 140-175 cm hos hunner og 170-250 cm hos hanner.

Asiatisk løve har også en rikere behåring på haledusken og mer behåring på albuene, samt hudfolder i lengderetningen på magen. Hannene har dessuen mindre rik mankeprakt enn sine afrikanske artsfrender. Anatomisk er det også en forskjell på skallen. Asiatiske løver har to små hull på hver side av skallen som gir passasje til nervebaner og blodkar til øynene, mens afrikaske løver bare har ett hull på hver side. Det er også genetiske forskjeller, men disse er relativt små.

Asiatiske hannløver har mindre harem (ofte bare 2-3 hunner) og territorier enn sine afrikanske slektninger.

Utbredelse

[rediger | rediger kilde]

I Asia finnes det nå løver kun i et svært begrenset område i delstaten Gujarat i India, nærmere bestemt i Gir Forest-reservatet på grensen mellom Junaghad og Amreli. I tidligere tider fantes det løver fra Hellas i vest til sentrale strøk av India i øst.

Asiatiske løver trives helst i kratt- og småskog, samt teakskog.

Asiatiske løver lever lenger enn sine afrikanske artsfrender. Gjennomsnittsalderen er 17-18 år blant løvinner, men det finnes eksempler på at de kan bli nærmere 21 år gamle. Hannene blir gjerne omkring 16 år gamle.

Status og trusler

[rediger | rediger kilde]

I 2000 estimerte IUCN/SSC Cat Specialist Group ( Nowell, K., Breitenmoser, U., Breitenmoser, C. & Jackson, P.) at totalbestanden av asiatisk løve var på omkring 250 voksne individer, samtidig som den fikk endret status fra truet til kritisk truet (CR C2a(ii) ver 3.1 (2001)). Underarten står også på CITES Appendix I liste over truete arter.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata