Indias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Indias flagg
Den tradisjonelle rokken charkha ble symbol for Indias selvstendighetskamp mot kolonimakten og tekstilprodusenten Storbritannia. Dette flagget ble tatt i bruk av flere selvstendighetsgrupper i 1931. Rokken ble erstattet med chakra, «lærens hjul» innen buddhismen, da landet ble selvstendig i 1947.

Indias flagg er også kjent som Tiranga (तिरंगा) som betyr trikolor (trefarget) på hindi. Det har tre horisontale stiper i fargene; safrangult, hvitt og grønt. Midt på flagget finnes et marinblått hjul med 24 eiker som kalles chakra.[1]

Indias flagg er basert på Swaraj-flagget, et flagg for Kongresspartiet, utformet av Pingali Venkayya[2] og ble offisielt godkjent 22. juli 1947. Den dype safrangule fargen i flagget symboliserer mot, den hvite sannhet og fred og den grønne tro og framgang. Gul og grønn representerer også hinduer og muslimer, mens «lærens hjul» er symbol for buddhistene. I India refererer betegnelsen trikolor (hindi: तिरंगा, Tiraṅgā) bortimot alltid til den indiske nasjonale flagget.[1][3]

Laquote.svgEt flagg er en nødvendighet for alle nasjoner. Millioner har dødd for det. Det er uten tvil en form for idoldyrkelse som det vil være en synd å ødelegge. Et flagg representerer et ideal, for når Union Jack folder seg ut, vekker det hos de engelske følelser i brystet av en styrke det er vanskelig å måle. Stars and Stripes betyr verden for amerikanere. Stjernen og halvmånen vil påkalle den største tapperhet i islam. (...) Det vil bli nødvendig for oss indere, muslimer, kristne, jøder, parsarer, og alle andre hvor India er deres hjem, å anerkjenne et felles flagg å leve for og å dø for.Raquote.svg

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Indias orlogsflagg er utformet etter britisk mønster, som en såkalt white ensign. Det innebærer at nasjonalflagget er satt inn i kantonen i et hvitt flagg delt av et rødt kors. I det indiske orlogsflagget finnes videre landets riksvåpen, Ashokasøylen, i midten av det røde korset.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «History of Indian Tricolor» Arkivert 3. august 2016 hos Wayback Machine., Know India
  2. ^ Den nåværende flagget er en tilpasning av Venkayyas opprinnelige utformingen, men han er generelt kreditert som designeren av flagget.
  3. ^ «National flag of India» Arkivert 14. september 2016 hos Wayback Machine., Indian Facts

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Virmani, Arundhati (2008): A National Flag for India. Rituals, Nationalism and the Politics of Sentiment. Delhi, Permanent Black. ISBN 81-7824-232-X.
  • Virmani, Arundhati (August 1999): «National Symbols under Colonial Domination: The Nationalization of the Indian Flag, March–August 1923» i: Past & Present. 164, s. 169–197. doi:10.1093/past/164.1.169. JSTOR 651278.
  • Roy, Srirupa (August 2006): «A Symbol of Freedom: The Indian Flag and the Transformations of Nationalism, 1906–» i: Journal of Asian Studies. 65 (3). ISSN 0021-9118. OCLC 37893507.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) National flag of India – kategori av bilder, video eller lyd på Commons