Indias flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Indias flagg
Den tradisjonelle rokken charkha ble symbol for Indias selvstendighetskamp mot kolonimakten og tekstilprodusenten Storbritannia. Dette flagget ble tatt i bruk av flere selvstendighetsgrupper i 1931. Rokken ble erstattet med chakra, «lærens hjul» innen buddhismen, da landet ble selvstendig i 1947.

Indias flagg er også kjent som Tiranga (तिरंगा) som betyr trikolor (trefarget) på hindi. Det har tre horisontale stiper i fargene; safrangult, hvitt og grønt. Midt på flagget finnes et marinblått hjul med 24 eiker som kalles chakra.

Indias flagg ble utformet av Pingali Venkayya og ble offisielt godkjent 22. juli 1947. Den dype safrangule fargen i flagget symboliserer mot, den hvite sannhet og fred og den grønne tro og framgang. Gul og grønn representerer også hinduer og muslimer, mens «lærens hjul» er symbol for buddhistene.

Orlogsflagg[rediger | rediger kilde]

Indias orlogsflagg er utformet etter britisk mønster, som en såkalt white ensign. Det innebærer at nasjonalflagget er satt inn i kantonen i et hvitt flagg delt av et rødt kors. I det indiske orlogsflagget finnes videre landets riksvåpen, Ashoka-søylen, i midten av det røde korset.