Glede

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hugnad»)
Glede i et parforhold framstilt i Tacuinum Sanitatis, et populært middelaldermanuskript basert på den arabiske Taqwin al‑sihha, en medisinsk håndbok om urter, helse og velvære.

Glede er en følelse som setter i gang en til­stand av lykke. Gleden er en individuell opplevelse og hva som føles som glede for en person, er ikke nødvendigvis glede for andre.

Størrelsen av gledesfølelse har ikke noe med «surhetsfølelse» å gjøre, men er helt klart avhengig av personens følsomhet og et temperamentsspørsmål som er forbundet med personlighetstrekkene. Noen har et stabilt følelsesliv uansett hva følelsen er, andre har et mer intensivt følelsesliv, og andre befinner seg et sted midt i mellom. Mennesker som generelt sett har positivt livssyn føler seg mer glad enn mennesker med et negativt livssyn.

Sitater om glede[rediger | rediger kilde]

Investeringsekspert James Montier har sagt: «Materialistiske mål er ikke en vei til vedvarende lykke. Det er massiv dokumentasjon for at mennesker, som har materialistiske mål, er mindre lykkelige en de som har immaterielle mål, som for eksempel relasjoner og personlig utvikling».

Den greske filosofen Aristoteles sa: «Lykke er så viktig at det overgår alle andre verdslige hensyn».

Den amerikanske psykologen William James (1842–1910) sa: «Lykke er for de fleste, til alle tider, det hemmelige motiv til alt hva de gjør.»

Forskning[rediger | rediger kilde]

Forskning utført av psykolog Martin Seligman forklarer at å kjenne glede gir en bedre helse, men det hjelper ikke bare å tenke positivt. Du må gå aktivt inn for å trene «gledesmuskelen». Visjonen hans er å snu psykologiens fokus fra det å reparere det vanskelige ved livet, til å heller styrke hvert enkelt individs kvaliteter. Han beskriver at det finnes snarveier til å oppleve glede; som å shoppe, se på kommersiell TV eller bruke narkotika, men det finnes ingen snarveier til dypere glede. Snarveier til glede er kun en kortvarig glede som raskt går over. Eneste måten å oppleve en dypere glede er å bruke de sterke sidene og talentene dine i møtet med de utfordringene du opplever. Glede handler om mer enn positiv tenkning. Det handler om å våge og tørre møte på utfordringene og problemene som kan oppstå, for så å bygge seg sterk slik at du klarer å kjenne på en dypere følelse av glede.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: Glede – ordbokoppføring