Hinnebegerfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hinnebegerfamilien
Knerisp (Limonium sinuatum)
Nomenklatur
Plumbaginaceae
Juss.
Populærnavn
hinnebegerfamilien,
fjærekollfamilien
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Ordennellikordenen
Økologi
Antall arter: 836
Habitat: ofte på saltholdig jord
Utbredelse: kosmopolitisk
Inndelt i

se egen seksjon

Hinnebegerfamilien eller fjærekollfamilien (Plumbaginaceae) er en plantefamilie i nellikordenen.

Artene er som regel flerårige urter, men kan også være busker eller lianer. Bladene sitter grunnstilt eller spredt, og bladene er enkle med hel eller fliket bladrand. Akselblad mangler. Oppbygningen av blomsterstandene varierer mye. Blomstene er tvekjønnede, femtallige, aktinomorfe, undersittende og ofte distyle. Pollineringen gjøres av insekter. Begeret er hinneaktig og sitter igjen på frukten. Kronbladene er vokst sammen, men noen ganger bare ved basis. Frukten er en kapsel med ett frø.

Disse plantene vokser ofte på saltholdig jord i områder med steppe eller halvørken og på havstrender. Saltoverskuddet skilles ut i kjertler på bladene. Familien er kosmopolitisk utbredt fra Arktis til tropene, men de fleste artene finnes i områdene fra middelhavslandene til Sentral-Asia. I Norge vokser fire arter naturlig: fjærekoll, sibirkoll, strandrisp og marrisp.

Noen arter i slektene Ceratostigma, Plumbago, Armeria og Limonium dyrkes som prydplanter, men ellers har familien liten økonomisk betydning.

I eldre botaniske systemer som Cronquist- og Takhtajan-systemene var hinnebegerfamilien den eneste familien i ordenen Plumbaginales. Enkelte bygningstrekk minner om nøkleblomfamilien (Primulaceae), og noen botanikere antok at det kunne være et slektskap. Molekylærgenetiske studier viser at hinnebegerfamilien hører til i nellikordenen som søstergruppe til slireknefamilien, og det er ikke noe nært slektskap på nøkleblomfamilien, som nå tilhører lyngordenen.

Delgrupper[rediger | rediger kilde]

Armeria alpina
Ceratostigma plumbaginoides
Dictyolimon macrorrhabdos
Psylliostachys suworowii

Hinnebegerfamilien deles i to underfamilier med til sammen 20 slekter og 836 arter. Moharrek et al. synonymiserte i 2017 åtte små slekter fra Sentral-Asia med Acantholimon:

underfamilie Plumbaginoideae Burnett – fire slekter og 36 arter
underfamilie Limonioideae Reveal – to stammer og 16 slekter
stamme Aegialitideae Peng – éi slekt
stamme Limonieae Reveal – 15 slekter med omtrent 800 arter

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]