Herre kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Herre kirke
Herre Kirke.JPG
Område BambleRediger på Wikidata
Bispedømme Agder og Telemark bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1905
EndringerRestaurert i 1955. Utvendig restaurert i 2003
KirkegårdDet er to kirkegårder ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Haldor Larsen Børve
ByggematerialeTre
KorHar et stort hvitt kors høyt over korbuen som symboiserer slangen i paradis
Kirkerommet
PrekestolBlåfarget som døpefont. Eneste blå interiør i kirken. Symboliserer den hellige ånd.
DøpefontBlåfarget som prekestol. Eneste blå interiør i kirken. Symboliserer den hellige ånd.
AlterSarkofagformet. Viser Peter som reddes av Jesus på Getsemanesjøen. Har teksten "Forlad eder på Ham til enhver tid, I folk!"
Plasser275
Beliggenhet

Herre kirke
59°06′11″N 9°33′45″Ø

Herre kirke er en langkirke fra 1905 i Bamble kommune i Vestfold og Telemark fylke. Byggverket er i tre og har 275 plasser.

Stedet Herre tilhørte tidligere nonneklosteret på Gimsøy. Det ble ved reformasjonen i 1536 overført til kongen. Stedet har fortsatt stedsnavn som minner om dette, for eksempel «Kongens dam».

Historie[rediger | rediger kilde]

Bamble kirke var kirken for stedets befolkning. I dag en avstand på om lag 15 kilometer. Uansett hvilken vei de valgte tidligere var den tung og lang. Vanligvis tok man veien med båt til Findal før man deretter tok seg over heia til Bamble kirke. I 1786 ble Herre menighet overført til Østre Porsgrunn kirke fordi veien dit var lettere. Mange var imot dette og i 1846 – 60 år etter – ble Herre menighet igjen overført til Bamble kirke. Den mest sannsynlige årsaken til dette var at veien var vesentlig forbedret med disse årene.

Tanken om en egen kirke og kirkegård på Herre var nok gammel. Bambles sogneprest fra 1849-1868, prost Christian Høy gikk sterkt inn for en kirke i «den fjærne Herretrackt». 17. august 1866 sendte han en lang og velformulert søknad til kommunestyret om dette. Det viktigste argumentet var «den slitsomme Vej over Heierne». Det var ved folketellingen i 1870 839 mennesker bosatt på Herre. Det var dårlige tider på grunn av at Bolvig Jærnverk gikk konkurs, og dette medførte få eller ingen oppdrag for jernhammerne i Herrevassdraget, noe som i begynnelsen medførte stor nød. Av den grunn måtte kommunestyret si nei til søknaden fra sogneprest Høy.

I 1873 da Fredrick Croft var blitt eier av jernverkets tidligere arealer ga han i 1876 fri grunn til kirke og kirkegård på tomta til Hellestvedt gård. Gavebrevet fra Croft ble tinglyst, men da dette ikke ble aktuelt gikk tomta igjen tilbake til eieren. I 1888 ble Bamble Cellulosefabrikk etablert på stedet og det var igjen optimisme. Som et resultat av manges innsats fungerte Herre bedehus som kirke inntil videre. Begravelsene måtte fortsatt foregå fra Bamble kirke.

Cellulosefabrikkens ledelse var lydhør for befolkningens ønske om egen kirke, og fabrikken gav tomt til kirke og kirkegård. Tomten lå i utkanten av daværende sentrum. Siden sentrum med årene har flyttet på seg ligger kirken pent plassert midt i nåværende sentrum. Kirkeklokke ble innkjøpt og laget i 1897 og hengt opp i et lite klokketårn i påvente av at kirken skulle bli bygget. Denne klokken henger i dag i kirken som en av to klokker. Den andre klokken var kjøpt ny til kirkens innvielse.

Kirkegården ble innviet 2. januar 1898.

Kirkebygningen[rediger | rediger kilde]

Det var fabrikkens disponent, Jørgen Gløersen, som var formann i byggekomiteen. Uten ham og hans hustru Alet Marie som og var en ildsjel ville nok ikke stedet fått sin kirke i 1905.

Porsgrunnsarkitekten Haldor Larsen Børve fikk oppdraget med å planlegge og tegne kirken. Kirken ble og er slik som Børve opprinnelig tegnet den. Kirken er en langkirke i stavkirkestil, 23,8 meter lang og 13 meter bred. De totale kostnadene ble kr. 23 709,15. Av dette ble kr. 16 109,15 gitt i gave fra fabrikken, 1 200,- i gave og 3 000,- i rentefritt lån fra Bamble sparebank, mens 3 400,- ble samlet inn blant almuen.

1. november 1905 foregikk innvielsen. Blant gjestene var også en del av dem som hadde bygd kirken; murmester Veholt, byggmester Thovsen, i tillegg til kommunestyrerepresentanter, geistlige og andre fornemme gjester. Kirken ble elektrifisert i 1928.

Kirken ble pusset opp i 1955 til 50-års jubileet. Den opprinnelige fargen i kirken var en lys grønnfarge. Ved oppussingen malte man kirken med en varm gulfarge som kirken også har i dag. Kirken har i dag to messehagler; den eldste i rød purpurfarge fra 1905, mens den andre i grønt ble anskaffet i 1963, samme år som kirken fikk nytt orgel, som for øvrig fortsatt er i bruk. Altertavlen er malt av Lars Osa med inskripsjonen «Forlad eder på ham til enhver tid, I Folk».

Bamble cellulosefabrikk ble nedlagt i 1978, men annen industri er kommet til, blant andre de store petrolumsbedriftene Borealis og Hydro Polymers/Rafnes. Dette har medført befolkningsvekst og det bor om lag 1356 mennesker på Herre i dag.

Kirken ble utvendig reparert og restaurert med bl.a. nytt skifertak i 2003. 1.-6. november 2005 ble kirken behørig feiret for sine 100 år som stedets kirke. På programmet stod Karsten Isachsen, historisk gudstjeneste, samarbeid mellom skole og barne- og ungdomsarbeid i menigheten, orgelkonsert, nyåpning av stedets gamle bedehus og jubileumsgudstjeneste med stedets kirkelige betjening, prost Leif Westermoen og biskop Olav Skjevesland. Jubileet ble avsluttet med jubileumstilstelning på bedehuset med gaveoverrekkelser m.m. De forskjellige tilbudene hadde hver cirka 100-150 deltakere.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lie-Hagen, Morten; Lund, Arne J., red. (2005). Industristed får kirke: Herre kirke 100 år 1905-2005. Herre: Bamble historielag / Herre menighetsråd. 
  • Henriksveen, Herman, red. (1986). «Herre kirke». Kirker i Telemark. Stathelle: Flora forlag. s. 72-73. ISBN 82-90695-00-4. 
  • Rasmussen, Alf Henry (1993). Våre kirker. Norsk kirkeleksikon. Kirkenær: Vanebo forlag. s. 504. ISBN 82-7527-022-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]