Henrik Løve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Heinrich der Löwe)
Hopp til: navigasjon, søk
Kroningen av Henrik Løve og Mathilda
Henrik Løve og hans gemalinne Mathilda, fra deres gravmæle i domkirken i Braunschweig

Henrik Løve (ty. Heinrich der Löwe) (født 1129 trolig i Ravensburg, død 6. august 1195 i Braunschweig), av welferslekten, var hertug av Sachsen fra 1142 til 1180 og av Bayern fra 1156 til 1180. Han var en av de mektigste riksfyrster i det 12. århundre og stod i konflikt med kongehuset, hohenstauferne.

Han deltok sammen med Valdemar den store i erobringen av vendernes territorium og av Rügen i 1169, og koloniserte områdene med tyske bønder.

Henrik Løve mistet sine len etter at han nektet å støtte keiser Fredrik Barbarossa i hans felttog i Italia i 1176. Forholdet til keiseren, Fredrik Barbarossa, var i begynnelsen godt, men utviklet seg til fiendskap. Han ble lyst fredløs og mistet sine len, men fikk i 1190 tilbake sine arveland.

Han grunnla og utviklet en rekke senere byer: München, Lübeck, Stade, Lüneburg og Braunschweig, hvor han hadde sitt slott Dankwarderode. Han ligger begravet i katedralen i Braunschweig, som han lot oppføre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Albrekt Bjørnen 
Hertug av Sachsen
Etterfølger:
 Bernhard III 
personDenne person- og historierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.
En stubbmerking uten oppgitt grunn kan fjernes ved behov.