Hans den yngre av Sønderborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hans den yngre av Sønderborg
Hans' våpen fra kapellet på Sønderborg slott. Som hjelmtegn ses Den norske løve

Hans av Sønderborg (også kalt Hans den yngre, født 25. mars 1545, død 9. oktober 1622) var sønn av Christian III og dronning Dorothea. Han var avdelt hertug av Sønderborg og Pløn, arving til Norge og lillebror til kong Frederik II.

Han bygget renessanseslottet Lyksborg 15821587 og herregården SøbygårdÆrø i 1580. Han var stamfar til flere fyrstelige linjer, herunder Sønderborg, Plön, Augustenborg og Glücksborg og dermed til den danske og norske kongeslekt.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Da Christian III døde i 1559 skulle hans besittelser i hertugdømmene deles mellom sønnene Frederik II, Hans og Magnus. Sistnevnte lyktes det å skaffe det sekulariserte fyrstedømme Øsel-Wieck i det nåværende Estland. De områdene av Slesvig og Holsten som Christian III hadde fått tildelt i 1544, skulle derfor kun deles mellom Frederik og Hans.

Å være avdelt hertug, innebar for Hans at han nok bar hertugtittelen, men at han motsatt de andre hertuger ikke kunne delta i den politiske styring av hertugdømmene, og derfor ikke hadde innflytelse på hertugdømmenes finansielle og militære anliggender.

Etter dronning Dorotheas død i 1571 oppsto det en langvarig strid mellom Hans og Frederik II om arverett til gamle kirkegods på Als og Ærø. Disse var opprinnelig blitt konfiskert av Christian III under reformasjonen. Frederik II mente at selv om Dorothea hadde eid kirkegodsene, tilhørte de kronen og var derfor ikke en del av Hans' arverett til hertugdømmet Slesvig.

Han var en typisk territorialfyrste, sterkt opptatt av ved arv og makeskifte å samle gods, så sønnene hans kunne få sitt eget lille hertugdømme. Han skal ha vært ualminnelig hard overfor sine undersåtter.[1] Hele livet strebet han etter en førerposisjon, som først kunne sies å gå i oppfyllelse flere hundre år senere, da hans etterkommere satte seg på flere av Europas troner.

Ekteskap og barn[rediger | rediger kilde]

Hans giftet seg den 19. august i 1568Koldinghus, hvor hans mor dronning Dorothea bodde, med Elisabeth av Braunschweig-Grubenhagen, som døde i 1586. 14. februar 1588 giftet han seg igjen i Sønderborg med prinsesse Agnes Hedwig av Anhalt. Med sine to koner fikk han tilsammen 23 barn, hvorav 12 døtre og 11 sønner.

Da Hans døde, ble besittelsene hans delt mellom fem av de overlevende seks sønnene:

  • Christian (1570–1633) ble hertug av Slesvig-Holsten-Ærø. Ved Christians død ble Ærø delt mellem Sønderborg, Nordborg, Glücksborg og Pløn.
  • Alexander (1573–1627), hertug av Slesvig-Holsten-Sønderborg
  • Hans Adolf (1576–1624), hertug av Slesvig-Holsten-Nordborg
  • Philip (1584–1663), hertug av Slesvig-Holsten-Glücksborg
  • Joachim Ernst (1595–1671), hertug av Slesvig-Holsten-Pløn
  • Frederik (1581–1658), etterfulgte i 1624 storebroren, Hans Adolf, som hertug av Nordborg.

I Dronning Dorotheas gravkapell på Sønderborg slott er hertug Hans den yngre avbildet på et stort epitafium i sort marmor og alabast sammen med sin store barneflokk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grænseforeningen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Jensen, Jørgen Steen: Hertug Hans den Yngre. En biografi. Katalog over mønter og fortegnelse over møntfund. Historisk Samfund for Als og Sundeved / Numismatisk Forening for Nord- og Sydslesvig, 1971, ISBN 87 980202 1 8