Gniezno erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gniezno erkebispedømme
Archidiecezja gnieźnieńska (polsk)
Archidioecesis Gnesnensis (latin)
Catedral de Gniezno, Polonia, 2012-04-06, DD 05.JPG
Domkirken i Gniezno
Kirkeromersk-katolsk
Land:Polen Polen
KirkeprovinsGniezno
Suffragan-
bispedømmer
:
Bydgoszcz
Włocławek
BispeseteGniezno
Sogn266
Areal8122 km²
Innbyggere679 000,
derav 99 % katolikker
Opprettet1000
Utskilt fraPoznań
Offisielt nettsted
Statistikk

Gniezno erkebispedømme er Polens eldste og historisk mest betydningsfulle erkebispedømme. Erkebiskopen av Gniezno tituleres derfor som «primas av Polen».

Historie[rediger | rediger kilde]

I år 1000 besøkte den tysk-romerske keiseren Otto III graven til sin nære venn, misjonæren Adalbert av Praha, som hadde lidd martyrdøden tre år tidligere og blitt begravd i den polske hovedstaden Gniezno. I anledning dette besøket, og med pave Sylvester IIs velsignelse, oppfylte keiseren hertug Bolesław I av Polens ønske om et eget polsk metropolitanbispedømme. Samtidig med erkebispesetet ble det opprettet suffraganbispedømmer i Kołobrzeg, Kraków, Włocławek og Wrocław. Bispedømmene Kraków og Włocławek kan muligens også ha vært noen år eldre enn Gniezno, men ble uansett lagt til Gnieznos kirkeprovins ved dens opprettelse. Det samme skjedde i 1075 med Poznań og det nygrunnlagte Płock bispedømme.

Med grunnleggelsen av en egen polsk kirkeprovins hadde Polens biskoper blitt uavhengige av den tysk-romerske kirken. Dette var ikke bare av stor kirkelig, men også politisk betydning for det polske hertugdømmet. Dette spesielle forholdet mellom Polens hertuger og Gnieznos erkebiskoper kom også til uttrykk gjennom en rekke privilegier. Erkebiskopen kronet de polske hertugene og kongene og var deres stedfortreder.

Som primas av Polen og Litauen hadde (og har) erkebiskopen av Gniezno høyere rang enn andre polske erkebiskoper. Det andre polske erkebispesetet ble grunnlagt i 1375 i Lwów (Lviv).

Etter Wienerkongressen ble Warszawa erkebispedømmet for «Kongress-Polen», mens Gnieznos kirkeprovins ble begrenset til de delene av Polen som hadde falt til Preussen gjennom Storhertugdømmet Posen. 1821 ble Poznań bispedømme lagt sammen med Gniezno erkebispedømme til Gniezno-Poznań erkebispedømme (tysk Erzbistum Gnesen-Posen). 1948 ble de to bispedømmene igjen skilt fra hverandre. Fra 1946 til 1992 var dessuten erkebiskopen av Gniezno samtidig (i personalunion) erkebiskop av Warszawa.

Suffraganbispedømmenes utvikling[rediger | rediger kilde]

Erkebiskopen av Gniezno var metropolitt for en rekke suffraganbispedømmer. Mange av disse ble etter hvert tildelt andre kirkeprovinser, spesielt når forhenværende suffraganer selv ble opphøyet til metropolitanbispedømmer. Den følgende listen gir en oversikt over disse (i parentes: årstall for grunnleggelsen og for eventuelle skifter av kirkeprovinsen):

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]