Cammin bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cammin bispedømme
Bistum Cammin (tysk)
Diecezja kamieńska (polsk)
Dioecesis Caminensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Det hellige romerske rike av den tyske nasjon
Kirkeprovinsimmediat
BispeseteCammin, Kolberg
Opprettet1140
Opphevet1544/1648
Beliggenhet på kart
Beliggenheten og den verdslige utstrekningen til høystiftet Cammin ved sekulariseringen i 1648
Beliggenheten og den verdslige utstrekningen til høystiftet Cammin ved sekulariseringen i 1648

Cammin bispedømme var et romersk-katolsk bispedømme i Pommern i dagens nordvestlige Polen og nordøstlige Tyskland.

St. Johannes-katedralen i Cammin ble bygget mellom 1180 og 1350.
Kartet over kirkeprovinsene i Det tysk-romerske rike viser den geistlige ustrekningen til Cammin bispedømme (oppe i brunt)

Bispedømmet ble grunnlagt i 1140 av pave Innocent II. Siden både Magdeburg og Gniezno erkebispedømme gjorde krav på Cammin som suffraganbispedømme, løste Innocent problemet ved å eksemptere bispedømmet. Bispesetet lå først i Julin (dagens Wolin, tysk Wollin), men ble i 1176 flyttet til Cammin (dagens Kamień Pomorski, tysk også Kammin). Biskopene var for det meste tyske adelige og fremmet innvandringen av tysktalende bosettere. Dette førte bl.a. til (ny)grunnleggelsen av byene Kolberg (Kołobrzeg), Köslin (Koszalin), Massow (Maszewo) og Naugard (Nowogard). Bispesetet ble i 1277 flyttet til Kolberg (som allerede hadde vært et bispesete i 1000, men ble gitt opp få år senere).

På 1200-tallet ble Cammins biskop fyrstbiskop og ervervet store besittelser. Som verdslig hersker over dette høystiftet kom han ikke sjelden i konflikt med Pommerns hertuger. Gjennom skiftende koalisjoner med hertugdømmet Pommern og markgrevskapet Brandenburg prøvde fyrstbiskopen å sikre sin uavhengighet, men mistet i praksis i 1355 sin riksumiddelbarhet til Pommern.

I løpet av reformasjonen ble Pommern 1534 protestantisk, og den siste katolske biskopen døde i 1544. De følgende biskopene var altså protestantiske, og dessuten fra 1556 samtidig hertuger av Pommern. Med freden i Westfalen (1648) ble høystiftet Cammin sammen med resten av Hinterpommern slått til Brandenburg. Den siste (protestantiske) biskopen av Cammin, Ernst Bogislaw von Croÿ, ga avkall på høystiftet i 1650. Fra katolsk hold ble bispedømmet oppfattet som tapt, og tilfalt på det kirkelige plan det apostoliske vikariat i nord.

1972 opprettet pave Paul VI et bispedømme med sete i Szczecin, som fikk navnet Szczecin-Kamień bispedømme for å knytte an til Kamieńs tidligere rolle som bispesete.