Pomesania bispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pomesania bispedømme
Bistum Pomesanien (tysk)
Diecezja pomezańska (polsk)
Dioecesis Pomesaniensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:De tyske riddernes ordensstat De tyske riddernes ordensstat
KirkeprovinsRīga
BispeseteMarienwerder
Opprettet1243
Opphevet1525/87

Pomesania bispedømme var et av ni bispedømmer som eksisterte i De tyske riddernes ordensstat. Bispedømmet ble grunnlagt i 1243 samtidig med de tre andre bispedømmene i Preussen (Kulm, Ermland og Samland bispedømme), og utgjorde den nordøstlige delen av det senere Vest-Preussen. Det ble oppkalt etter det gammelprøyssiske landskapet Pomesania, som Den tyske ridderorden hadde kristnet/erobret.

Den tyske ridderorden var også verdslig hersker over to tredjedeler av bispedømmet. Resten var formelt i biskopen av Pomesanias besittelse (utgjorde altså et høystift). På det kirkelige plan lå de prøyssiske bispedømmene fra 1255 under Rīga erkebispedømme. Biskopens residens lå i Riesenburg (i dag Prabuty), men bispedømmets katedral var domkirken i Marienwerder (Kwidzyn).

1523 gikk den daværende biskopen av Pomesania og Samland, Georg von Polenz, over til den lutherske lære. To år senere ble De tyske riddernes ordensstat sekularisert, og reformasjonen innført. Territoriet ble omvandlet til det verdslige, protestantiske hertugdømmet Preussen. Pomesania bispedømme ble derfor opphevet. Frem til 1587 fantes det imidlertid protestantiske biskoper av Pomesania. De delene av Pomesania som ved den andre freden i Thorn (1466) hadde falt til Polen, forble derimot katolske og ble lagt til Kulm bispedømme.