Vilnius erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Vilnius erkebispedømme
Vilniaus arkivyskupija (litauisk)
Archidioecesis Vilnensis (latin)
Vilnius cathedral.jpg
Kirkeromersk-katolsk
Land:Litauen Litauen
KirkeprovinsVilnius
Suffragan-
bispedømmer
:
Kaišiadorys
Panevėžys
Erkebiskop:Audrys Juozas Bačkis
BispeseteVilnius
Sogn94
Areal9644 km²
Innbyggere810 000,
derav 70 % katolikker
Opprettet1387
Offisielt nettsted
Statistikk

Vilnius erkebispedømme er et av Litauens to romersk-katolske erkebispedømmer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vilnius bispedømme ble grunnlagt i 1387, etter at Polen og Litauen hadde inngått realunionen. Vilnius var derfor suffragan under det polske erkebispedømmet Gniezno. Dette endret seg først med Polens tredje deling i 1795, da Litauen kom til Det russiske keiserdømmet. Vilnius bispedømme ble først opphevet, men gjenopprettet tre år senere som suffragan av Mogiljov erkebispedømme.

1925 ble Vilnius bispedømme opphøyet til erke- og metropolitanbispedømme. Som suffraganbispedømmer fikk det tildelt Łomża bispedømme (som også omfattet de delene av det opprinnelige bispedømmet Vilnius som i 1795 hadde havnet i Preussen) og det nyoppretta Pinsk bispedømme. Året etter ble i tillegg Kaišiadorys og Panevėžys bispedømme skilt ut som nye suffraganer. I sovjettiden var erkebispesetet vakant fra 1955 til 1989.

Etter uavhengigheten av de tidligere sovjetrepublikkene ble kirkeprovinsene tilpasset de nye statsgrensene: 1991 ble de polske delene av Vilnius erkebispedømme til det nye Białystok bispedømme, og de polske delene av Pinsk bispedømme til Drohiczyn bispedømme. Resten av Pinsk bispedømme lå i Hviterussland og ble derfor lagt til Minsk-Mahiljoŭs kirkeprovins. Året etter ble Białystok opphøyet til erkebispedømme med Drohiczyn og Łomża som suffraganer. Dermed fikk Vilnius’ kirkeprovins dagens omfang.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]