Kaunas erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaunas erkebispedømme
Kauno arkivyskupija (litauisk)
Archidioecesis Kaunensis (latin)
Kauno arkikatedra bokstas 2006-06-03.JPG
Kirkeromersk-katolsk
Land:Litauen Litauen
KirkeprovinsKaunas
Suffragan-
bispedømmer
:
Šiauliai
Telšiai
Vilkaviškis
BispeseteKaunas
Sogn90
Areal8750 km²
Innbyggere636 000,
derav 83 % katolikker
Opprettet1417
Offisielt nettsted
Statistikk

Kaunas erkebispedømme er et av Litauens to romersk-katolske erkebispedømmer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da bispedømmet ble grunnlagt i 1417, hadde det sitt sete i Medininkai (i dag Varniai) og het Žemaitija bispedømme (latin dioecesis Samogitia) etter det litauiske landskapet Žemaitija. Det var suffraganbispedømme under det polske erkebispedømmet Gniezno. Dette endret seg først med Polens tredje deling i 1795, da Litauen kom til Det russiske keiserdømmet. Žemaitija bispedømme ble først opphevet, men gjenopprettet tre år senere som suffragan av Mogiljov erkebispedømme. 1864 ble bispesetet flyttet fra Varniai til Kaunas.

Etter første verdenskrig og Litauens uavhengighet ble Kaunas bispedømme i 1926 opphøyet til erke- og metropolitanbispedømme. Som suffraganbispedømmer fikk det tildelt de to nyoppretta Telšiai og Vilkaviškis bispedømme. Dermed omfattet Kaunas’ kirkeprovins den litauiske staten unntatt Memelland – dagens østlige Litauen med bl.a. Vilnius erkebispedømme var på 1920-tallet nemlig en del av Polen. I sovjettiden var erkebispesetet vakant fra 1959 til 1989.

Som Kaunas’ tredje suffraganbispedømmet ble i 1997 Šiauliai bispedømme opprettet av andeler av Kaunas, Telšiai og Panevėžys bispedømme. Sistnevnte ligger i Vilnius’ kirkeprovins, som er det andre av Litauens to erkebispedømmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]