Kraków erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kraków erkebispedømme
Archidiecezja krakowska (polsk)
Archidioecesis Cracoviensis (latin)
Kirkeromersk-katolsk
Land:Polen Polen
KirkeprovinsKraków
Suffragan-
bispedømmer
:
Bielsko-Żywiec
Kielce
Tarnów
Erkebiskop:Stanisław kardinal Dziwisz
BispeseteKraków
KatedralWawelkatedralen
Sogn414
Areal5730 km²
Innbyggere1 619 000,
derav 97 % katolikker
Opprettet10. århundre
Utskilt fraex nihil
Offisielt nettsted
Statistikk

Erkebispedømmet Kraków ligger i det sydlige Polen, i den vestlige delen av det lillepolske voivodskap. Erkebispedømmet er et av de viktigste og eldste i Polen, og dets viktigste kirke er Wawelkatedralen. Krakóws mest berømte erkebiskop var Karol Wojtyła, som i 1978 ble pave Johannes Paul II.

Det bor (per 2004) 1 566 555 katolikker i kirkeprovinsen, noe som utgjør en befolkningsandel på 97 %. Det har 414 sogn og i overkant av 2 000 prester. Erkebiskopen av Kraków er kardinal Stanisław Dziwisz, som tidligere var pave Johannes Paul IIs privatsekretær.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bispedømmet Kraków ble enten grunnlagt i 970-årene eller sammen med Gniezno erkebispedømme i år 1000. I alle fall ble bispedømmet underlagt Gniezno som suffragan dette året. Etter at den polske hovedstaden ble flyttet fra Gniezno til Kraków i 1038, økte bispedømmets betydning. Biskop Aaron ble f.eks. i 1049 utnevnt til erkebiskop, men selve bispedømmet fikk ikke status som erkebispedømme. Biskop Zbigniew Oleśnicki kjøpte i 1443 fyrstedømmet Siewierz, slik at biskopene frem til 1789 ble verdslige herskere over en liten del av bispedømmet. Selv om biskopene mistet Siewierz i 1789, fikk de fra 1889 lov av den østerrikske keiser til å føre tittelen fyrstbiskop. Med et areal på 56 000 km² var Kraków bispedømme et av Europas største bispedømmer.

Etter Polens tredje deling (1795) hadde Kraków havnet i Østerrike, og ble derfor i 1807 flyttet fra Gnieznos kirkeprovins først til Lwóws (Lvivs/Lembergs) og i 1818 til Warszawas kirkeprovins. 1880 ble Kraków bispedømme immediat, dvs. direkte stilt under Den hellige stol, og i 1925 opphøyet til erkebispedømme. Samtidig ble Kraków metropolitanbispedømme over Kielce og Tarnów bispedømme (som inntil da hadde ligget under Lwów erkebispedømme) samt de to nyoppretta bispedømmene Częstochowa og Katowice.

De to sistnevnte bispedømmene ble i 1992 av pave Johannes Paul II opphøyet til erkebispedømmer. Til gjengjeld opprettet han Bielsko-Żywiec bispedømme som et nytt suffraganbispedømme under Kraków. Dermed er Kraków det eneste av dagens polske erkebispedømmet som har flere enn to suffraganer.

Tidligere erkebiskoper[rediger | rediger kilde]

Se også liste over biskoper av Kraków

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]