Trossamfunn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et trossamfunn er en organisert gruppe mennesker innen en viss religion.

Livssynssamfunn er en organisert gruppe mennesker med en felles livsfilosofi, spesielt i forhold til de spørsmål religioner tradisjonelt befatter seg med.

Trossamfunn i Norge[rediger | rediger kilde]

Nærmere 86 prosent av befolkningen i Norge er medlemmer av Den norske kirke (oktober 2003), som er et luthersk trossamfunn.

Omtrent 8 prosent er medlemmer i tros- og livssynssamfunn utenfor den norske kirke, og tallet øker. De fleste av disse er medlemmer av andre kristne trossamfunn.

Norsk lov[rediger | rediger kilde]

Tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke kan søke om registrering hos fylkesmannen i det fylket hvor trossamfunnet har sitt hovedssete. Registrerte samfunn kan søke om vigselsrett. Dessuten kan de få økonomisk støtte fra stat og kommune. Denne støtten skal tilsvare overføringene til Den norske kirke; det regnes ut hvor mye Den norske kirke har fått pr. medlem, og det samme beløp gis til tros- og livssynssamfunnene ut fra deres medlemstall. Lovverket omkring tros- og livssynssamfunn er siden 1969 nedfelt i lov om trudomssamfunn og ymist anna.

Samarbeidsrådet[rediger | rediger kilde]

Flere tros- og livssynssamfunn i Norge har sluttet seg til Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) for å ivareta felles interesser og bedre kommunikasjonen mellom forskjellige religioner og livssyn. STL er en konsensusorgan, og kan dermed ikke binde noen deltagende trossamfunn ved uttalelser eller overenskomster uten at disse i hvert tilfelle går inn for det. Den norske kirke er med i rådet som observatør.

Liste over noen tros- og livssynssamfunn utenfor Den norske kirke[rediger | rediger kilde]

Full oversikt i artikkelen Tilskudd til tros- og livssynssamfunn i Norge

Organisasjoner merket (*) får statstilskudd.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]