Berlin erkebispedømme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Berlin erkebispedømme
Erzbistum Berlin (tysk)
Archidioecesis Berolinensis (latin)
Berlin Bebelplatz asv2018-05 img1.jpg
Sankt Hedwigskatedralen
Kirkeromersk-katolsk
Land:Tyskland Tyskland
KirkeprovinsBerlin
Suffragan-
bispedømmer
:
Dresden-Meißen,
Görlitz
Erkebiskop:Heiner Koch
BispeseteBerlin
KatedralSankt Hedwigkatedralen
Sogn94
Areal31 200 km²
Innbyggere5 700 000,
derav 7 % katolikker
Opprettet13. august 1930
Utskilt fraBreslau
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Kirkeprovinsen Berlin, med erkebispedømmet fremhevet
Kirkeprovinsen Berlin, med erkebispedømmet fremhevet
Coat of Arms of the Roman Catholic Archdiocese of Berlin.svg

Berlin er et katolsk erkebispedømme. Det omfatter bystaten Berlin og deler av statene Brandenburg og den pommerske delen av Mecklenburg-Vorpommern.

Erkebiskop er kardinal Georg Maximilian Sterzinsky. Det bor 386 000 katolikker (av 5,7 millioner innbyggere totalt) i bispedømmet. Dette utgjør en andel på 7 %. Bispedømmet beskjeftiger 282 prester, 27 diakoner og 614 ordenssøstre.

Allerede i det 19. århundre ble en katolsk delegasjon opprettet, ledet av prosten i Berlins Sankt Hedwigkatedralen. Da Preussens protestantiske konger ikke ønsket noen katolsk biskop i sin hovedstad, hørte området under erkebispedømmet Breslau. Først under Weimarrepublikken ble Berlin et katolsk bispedømme. 13. august 1930 ble det katolske bispedømmet Berlin opprettet, og omfattet de historiske bispedømmene Havelberg, Brandenburg, Cammin og Lebus. Biskopen av Meissen, Christian Schreiber, ble den første katolske biskopen av Berlin. Som følge av delingen av Berlin under den kalde krigen ble bispedømmet regnet som det mest kompliserte i Europa. Det ble et av de vanlige kardinalsetene i Tyskland, ved siden av bl.a. Köln og München.

27. juni 1994 ble bispedømmet opphøyet til erkebispedømme, med suffraganbispedømmene Dresden-Meissen og Görlitz i Schlesien. Bispedømmet har slitt med økonomiske problemer og vært nødt til å redusere sin aktivitet, og har vært avhengig av hjelp fra de betydelig rikere katolske bispedømmene i det vestlige Tyskland.

Biskoper[rediger | rediger kilde]

Viktige kirker[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]