Øst-Jerusalem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Øst-Jerusalem
7 010 East Jerusalem.jpg
LandPalestina Palestina
Retningsnummer02
Høyde o.h.760 meter
Map
Øst-Jerusalem
31°47′00″N 35°14′02″Ø

Kart over Øst-Jerusalem

Øst-Jerusalem er den delen av Jerusalem som juridisk sett tilhører staten Palestina. Området styres i praksis av Israel som en integrert del av Jerusalem. Øst-Jerusalem ble sammen med Vestbredden underlagt Jordan under den arabisk-israelske krig i 1948, og deretter anektert av Israel under seksdagerskrigen i 1967. Delen inkluderer Jerusalems gamleby og noen av jødedommen, kristendommen og islams helligste steder, slik som Tempelberget, Vestmuren, Al-Aqsa-moskéen og Den hellige gravs kirke. Uttrykket «Øst-Jerusalem» kan referere til enten området som var under jordansk herredømme mellom 1949–67, som ble innlemmet i Jerusalems administrasjonsområde i 1967 og dekket 70 km², eller territoriet til det jordanske administrasjonsområde før 1967, som dekket 6,4 km².

Området har siden den Israelske okkupasjon i 1967 vært meget omstridt. Israels besluttinger om å etablere stadig nye jødiske bosetninger der har blitt fordømt av FN en rekke ganger.[1] Øst-Jerusalem regnes nå som del av de palestinske områder hvor det er innledet forhandlinger om fremtidig politisk status og organisering.[2] Begge byområdene administreres av israelerne som en integrert enhet i kommunen og den selvproklamerte hovedstaden Jerusalem[2], men palestinerne gjør kun krav på Øst-Jerusalem som sin hovedstad.

Nabolag i Øst-Jerusalem (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NTB (10. mars 2010). «Israelsk bosetningsblunder skaper storm». www.abcnyheter.no (norsk). Besøkt 7. februar 2023. 
  2. ^ a b Røsnes, August E. (22. januar 2023). «Jerusalem». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 7. februar 2023. 
Flag of Israel.svgDenne israelrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.