Øst-Jerusalem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øst-Jerusalem
LandPalestinas flagg Palestina
Retningsnummer02
Høyde o.h.760 meter
Kart
Øst-Jerusalem
31°47′00″N 35°14′02″Ø

Kart over Øst-Jerusalem

Øst-Jerusalem er den delen av Jerusalem som frem til 1967 var under jordansk kontroll og som sammen med Vestbredden og Gazastripen har blitt betraktet som en del av en mulig palestinsk stat. Øst-Jerusalem er ikke en del av området som administreres av den palestinske selvstyremyndigheten, men er under administrativ kontroll av Israel som en integrert del av Jerusalem.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øst-Jerusalem ble sammen med Vestbredden okkupert av Jordan under den arabisk-israelske krig i 1948, og deretter okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967. Delen inkluderer Jerusalems gamleby og noen av jødedommen, kristendommen og islams helligste steder, slik som Tempelberget, Vestmuren, Al-Aqsa-moskéen og Den hellige gravs kirke. Uttrykket «Øst-Jerusalem» kan referere til enten området som var under jordansk herredømme mellom 1949–67, som ble innlemmet i Jerusalems administrasjonsområde i 1967 og dekket 70 km², eller territoriet til det jordanske administrasjonsområde før 1967, som dekket 6,4 km².

Området har vært en svært sentral del av Israel–Palestina-konflikten. I 1970 vedtok det israelske parlamentet en lov som tillot jøder å kreve tilbake eierskap til eiendommer i Øst-Jerusalem som de måtte forlate ved Jordans okkupasjon av området i 1948 under Den arabisk-israelske krig i 1948, mange av disse eiendommene var da bosatt av palestinske flyktninger.[1] Israels beslutninger om å etablere nye jødiske bosetninger der har blitt fordømt gjennom FN-resolusjoner en rekke ganger.[2] Øst-Jerusalem regnes nå som del av de palestinske områder hvor det er innledet forhandlinger om fremtidig politisk status og organisering.[3] Begge byområdene administreres av Israel som en integrert enhet i kommunen og hovedstaden Jerusalem[3], men forhandlingene om en egen palestinsk stat har fokuset på Øst-Jerusalem.

Nabolag i Øst-Jerusalem (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Legal Status of East Jerusalem» (PDF). Norwegian Refugee Council. 
  2. ^ NTB (10. mars 2010). «Israelsk bosetningsblunder skaper storm». www.abcnyheter.no (norsk). Besøkt 7. februar 2023. 
  3. ^ a b Røsnes, August E. (22. januar 2023). «Jerusalem». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 7. februar 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]