Konføderasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tango-nosources.svgMangler referanser: Denne artikkelen inneholder påstander som trenger kildehenvisninger, enten fordi de er kontroversielle eller vanskelige å verifisere. Slike påstander kan bli fjernet.

En konføderasjon er et statsforbund, i motsetning til en føderasjon, som er en forbundsstat. Den er et forbund av (del-)stater der suvereniteten er lagt til medlemmene, mens den er delt mellom nivåene i føderasjonen. Som en allianse mellom formelt suverene stater er det en løsere og mindre enhetlig allianse enn hva gjelder en føderasjon.

I en konføderasjon må det være enstemmighet om en lov eller bestemmelse skal gjelde de deltakende statene. USA var opprinnelig en konføderasjon, men ble en føderasjon ved ratifikasjonen av den amerikanske grunnloven. Slik ble de føderale lovene overordnet delstatenes egne lover.

Den europeiske union beskrives av noen som en konføderasjon. I Europa er Sveits en konføderasjon, ettersom suvereniteten ligger i kantonene. En stat der suvereniteten er lagt sentralt omtales i statsvitenskaplig litteratur som en unitær stat (enhetsstat).

politikkstubbDenne politikkrelaterte artikkelen er dessverre kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)