Frostatinget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Frostating)
Hopp til navigering Hopp til søk
Frostatinget
Bauta på Tinghaugen, Frosta

Frostatinget (norr. Frostuþingslǫg) var navnet på Trøndelagens lovområde (Þrœndalǫg), et fellesting som hadde sete på LogtunFrosta i Nord-Trøndelag. Man er usikker på når Frostatinget begynte sitt virke, men man[hvem?] antar at det går helt tilbake til 400-tallet[trenger referanse] og omfattet de – på den tiden – åtte trøndelagsfylkene:

Inntrøndske:

Uttrøndske:

På 900-tallet ble også Nordmøre, Romsdal og Namdalen en del av Frostatinget.[2] Fosen var på dette tidspunkt en del av Nordmøre. Ifølge Magnus Lagabøtes landslov skulle hvert fylke i Uttrøndelag være representert med 60 mann, hvert fylke i Inntrøndelag 40, mens tilsvarende for Romsdal og Namdalen var to fra hvert skipreide og Nordmøre inkludert Fosen tre fra hvert skipreide og det samme fra Oppdal.[3]

Dagens Frostating, Frostating lagmannsrett, omfatter fylkene Trøndelag og Møre og Romsdal, og har sete i Trondheim.

Bauta på Frostating.jpg

Frostatingseglet[rediger | rediger kilde]

Frostatingseglet viser kong Magnus Lagabøte på St. Hansdag i 1274 idét han sitter på tronen og gir lagmannen for Frostatinget den nye Frostatingsloven. Tingbøndene – tre stykker – står på kongens venstre side, kongen i midten med kronen på hodet og septeret i hånden, og med den norske loven under føttene. Nederst i seglet er det to bueskyttere; den ene sikter på et ekorn, mens den andre sikter på en fugl. Både ekornet og fuglen sitter i hvert sitt tre.

Originalen til Frostatingseglet er i det norske Diplomatarium, og står i et dokument datert 1. juni 1453, trykt i Dipl. Norv. VIII no. 349 .[4]

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ På grunn av manglende sider i Aslak Bolts jordebok er det usikkert om Klæbu tilhørte Gauldøla fylke, men i nyutgaven av 1997 presenteres dette som ganske sikkert.
  2. ^ Andersen, side 61
  3. ^ Andersen, side 257
  4. ^ Frosta i gammel og ny tid, s. 82–83

Litteratur[rediger | rediger kilde]