Aslak Bolt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aslak Bolt
Født14. århundreRediger på Wikidata
Død1450Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseKatolsk prest Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetNorge
Våpenskjold
Aslak Bolts våpenskjold

Erkebiskopen Aslak Bolt (1377–1450) holdt til i Erkebispegården i Trondheim (Nidaros).
Aslak Bolts jordebok fra 1432-33.
Tittelbladet på Aslak Bolts Jordebog utgitt av P. A. Munch i 1852.

Aslak Harniktsson Bolt (født rundt 1377, død 1450) var erkebiskop i Nidaros fra 1428 til 1450. Bolt var av adelig slekt. I 1407 valgte domkapitlet i Oslo ham til biskop, men han ble samme år etter påtrykk fra dronning Margrete flyttet til Bergen, hvor han var biskop i 20 år.

Administrator og ordensmann[rediger | rediger kilde]

I 1428 ble han av et enstemmig domkapittel valgt til erkebiskop i Nidaros, og to år senere ble han formelt innviet i denne stillingen. Aslak var i sine første år som erkebiskop opptatt av å få kontroll med og oversikt over erkesetets økonomi. I 1432 ble det vi i dag kaller Aslak Bolts jordebok ført i pennen. Den er en nøye registrering av inntektene fra erkesetets jordegods og eiendommer, og over 3 000 gårder og steder er nevnt. Han gjeninnførte også en rekke mindre avgifter som var gått i glemmeboken. I perioden etter 1435 markerte han seg også som leder av kirkeprovinsen. Han kalte inn til provensialkonsil i 1435 i Bergen og året etter i Oslo. Disse konsilene fattet en rekke vedtak gjeldende for hele kirkeprovinsen, i første rekke knyttet til økonomiske forhold.

I årene etter 1436 er det som politiker vi møter Aslak Bolt. Som leder av riksrådet hadde han stor innflytelse på rikspolitikken. Aslak Bolt var spesielt opptatt av å hindre utlendinger, og da særlig dansker, i å inneha norske embeter. Han ønsket også å styrke kirkens stilling ved å få kongen til å stadfeste sættargjerden av 1277, en avtale som blant annet ga erkebiskopen rett til å utnevne en egen hird. Denne stadfestelsen oppnådde han da han den 20. november 1449 kronet svensken Karl Knutsson Bonde. Han var for øvrig den første konge som ble kronet i Nidaros. Gleden varte dog ikke lenge. Året etter ble Karl fordrevet av den danske kong Christian I, men da var Aslak Bolt død. I 1458 ble sættargjerden imidlertid stadfestet på ny, da Olav Trondsson ble valgt til ny erkebiskop.[trenger referanse]

Et aktivt liv[rediger | rediger kilde]

  • I 1429 ble Bergen erobret og plyndret av den beryktede piraten Bartolomeus Voet fra Vitaljebrødrene. Aslak slapp unna på et engelsk skip.
  • Aslak Bolt byttet til seg en bibel fra 1200-tallet som nå er på Deichmanske bibliotek i Oslo. Bibelen blir kalt Aslak Bolts bibel
  • I 1432 brant Nidarosdomen. Aslak administrerte gjenreisingen på en effektiv måte.
  • I 1432 møtte han den italienske adelsmannen Pietro Querini som forliste på Røst i Lofoten. Querini beskriver erkebiskopen som en sympatisk person.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Eskill 
Erkebiskop av Nidaros
Etterfølger:
 Henrik Kalteisen