Fløyfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fløyfjellet
Fløyen.jpg
Fløyen sett fra Strandkaien
Andre navnFløyen
Høyde400 moh.[1]
FylkeVestland
Kommune(r)Bergen

Fløyfjellet eller Fløyen er et av Byfjellene i Bergen, og en av Bergens mest populære turistattraksjoner.

Utsikten over Bergen fra utsiktsposten ved Fløyen stasjon

Fløyfjellet er først og fremst navnet på fjelltoppen, som har en høyde på 400 meter over havet og ligger rett ovenfor Bergen sentrum. Navnet kan komme av fløystangen, en vindfløy eller værhane som ble reist for å gi signal om vindretningen når skip skulle legge ut fra Vågen. Utsikten over Bergenshalvøyen gjør Fløyfjellet til et populært mål både blant turister og byens lokalbefolkning. Fløyfjellet er også en tursti som går i sløyfe fra Fløien stasjon.

Fløyen (Fløien) er den vanlige betegnelsen på utsiktspunktet ved Fløien stasjon og de nærmeste turområdene omkring, gjerne inn til Skomakerdiket, Revurtjern eller Brushytten.

Turmuligheter[rediger | rediger kilde]

Der finnes mange turmuligheter på Fløyen eller man kan gå videre til Vareggen eller over Vidden til Ulriken.

Fløyfjellet har gode og skiltede turveier og turstier til blant annet Blåmanen, Rundemanen og Sandviksfjellet.

På Midtfjellet ved foten av Blåmanen ligger kiosken Brushytten.

Tippetue og Fløisvingene er turveier på vestsiden av Fløyfjellet, fra Fløypilen ned til Fjellveien. Tippetue er den nordligste og Fløisvingene den midterste av de tre turveiene fra Fløysletten ned til Bergen sentrum.

Fløibanen[rediger | rediger kilde]

Fløibanen er en 850 meter lang elektrisk kabelbane som trekker to vogner mellom Fløien og stasjonen på Vetrlidsallmenningen i Bergen sentrum. Den har også tre holdeplasser i Proms gate, Fjellveien og på Skansemyren, og ble åpnet for trafikk i 1918.

Fløien stasjon ligger 320 moh. og det er det øverste stoppet for banen. Her er også et utsiktspunkt. I forbindelse med at hele anlegget ble pusset opp for 46 millioner kroner i 2002 ble det bygget nytt utsiktsplatå som ofte blir kalt Fløytrappene. Det er en bred trapp som går fra stasjonen til Fløien Folkerestaurant i forskjellige nivåer, og der turistene tidligere stoppet opp utenfor utgangen beveger de seg nå utover. Det er utallige turveier som går rundt området, men bare en bilvei.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fløyfjellet på Norgeskart.no fra Statens kartverk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]