Final Fantasy XIII

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Final Fantasy XIII
UtviklerSquare Enix
UtgiverSquare Enix
DistributørSteam
Humble Store[1]
Google Play (plattform: Android)
App Store (plattform: iOS)
Microsoft Store
RegissørMotomu Toriyama
ProdusentYoshinori Kitase
DesignerYoshinori Kitase
Motomu Toriyama
ForfatterKazushige Nojima
KunstnerTetsuya Nomura
Yoshitaka Amano
KomponistMasashi Hamauzu
SpillmotorWhite Engine
PlattformPlayStation 3
Xbox 360 (bortsett fra Japan)
UtgivelseJP 2009
NA/PAL 9. mars 2010
SjangerKonsollrollespill
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 16
FormatBlu-ray Disc
Nettstedwww.finalfantasy13game.com
Del av serien Final Fantasy
Fabula Nova Crystallis Final Fantasy XIII
Final Fantasy XIII-2

Final Fantasy XIII er et konsollrollespill i Final Fantasy-serien.

Plot[rediger | rediger kilde]

Final Fantasy XIII er Square-Enix viktigste tittel i Fabula Nova Crystallis Compilation. Det blir produsert for PlayStation 3 og Xbox 360 er dermed den første nye Final Fantasy-tittel på alle denne generasjons konsoller.

Final Fantasy XIII er satt i en futuristisk verden kontrollerende avansert teknologi og magiske krystaller. Puls er verdens Final Fantasy XIII basert på har hatt en vond historie som har resultert i byggingen av den flytende utopisk by som heter Cocoon. For en grunn så langt ukjent, borgerne av Cocoon frykt verden under.

The Crystals har muligheten til å skape livsformer og maskiner i Puls. De kan også kommunisere med super-natrual vesener kalt fal'Cie som var ansvarlig for byggingen av Cocoon 13 århundrer siden. Det fal'Cie beslutning om å opprette dette paradiset ble laget for å beskytte folk fra en "smitte" på Puls.

I dag er Den Hellige regjeringen ansvaret for Cocoon ekstremt paranoid av mennesker kommer inn i enhver kontakt

med Pulse. Alle som er mistenkt for å være påvirket av infeksjonen er underlagt karantene og forvist fra byen. Fangene på toget er mest sannsynlig i ferd med å bli sendt i eksil. På grunn av dette tror vi Oerba Dia Vanille som reiser på toget er mistenkt for å være infisert.

Team Nora er en motstand gruppe ledet av Lightning og Snow som kjemper mot Cocoon regime. De er ansvarlige for angrepet på toget vist i mange av hengere med sikte på å frigjøre fangene med vekt på redning Vanille. Så langt er bekreftet medlemmer av Team Nora er Lightning and Snow samt de tre små tegnene Gadot, Maqui og Lebreau. For mer informasjon om dem, besøk vår tegn siden.

Selv om det er usikkert når i historien dette skjer, Lightning, Snow og Vanilje er valgt av fal'Cie å bli l'Cie. Denne byrden krever dem til å bli fiender av menneskeheten som må ødelegge Cocoon.

Spillmekanismer[rediger | rediger kilde]

Som i alle spill i Final Fantasy-serien inngår det et kampsystem. Kampsystemet i XIII blander sammen strategiske elementer sammen med hurtiggående action. Spilleren har en meny nederst med valg til venstre. Det som skiller kampsystemet i XIII ut ifra tidligere, er at man velger kommandoer fortløpende mens en ATB-bar (Active Time Battle) fyller seg opp. Tidligere ventet man på at en ATB-bar fylte seg opp før man tok en kommando. ATB-baren i XIII fyller seg opp kontinuerlig og kommandoer man utfører bruker opp en del av baren. Går ATB-baren tom, må man vente til den er full for å utføre en kommando. Men som i Final Fantasy XII foregår kampen i sanntid og man velger selv hvilken fiende man vil kjempe mot, og man kan se fiendene på forhånd.

«Limit Break»-stystemet fra tidligere, er igjen fornyet. I stedet for at man har et kjempeangrep å utføre, gjør «Overclock» at tiden senkes kraftig, hvor man kan fort slå ned fiender før de får gjort noe som helst. Tiden man har i Overclock vises oppe i høyre hjørne.

Du vil kun styre en person i kamp, mye på samme måte som Final Fantasy XII. For å forandre den kunstige intelligensen til dine allierte i strid, må man benytte seg av Paradigm Shift (tidlige spekulasjoner mente dette ble kalt optima change) for å sette dine allierte i forskjellige kampmoduser; basher, enhancer eller healer. Disse har ulike former for regler (eller gambits om man vil) implementert i seg for bestemmer hvordan KI'en skal oppføre seg.

Når du sloss mot fiender har du en sjanse til å "breake" dem. Ved å gjøre det har du for eksempel muligheten til å slå dem opp i luften for så å holde dem der, mens du fortsetter din slagkombinasjon. Enkelte fiender er vanskeligere å "breake" enn andre, og noen fiender vil ikke la seg bli slått opp i luften selv om de er "breaket". Når en fiende er "breaket", får den en rød aura rundt seg.

Tilkallingsaeon er et av elementene som vil vende tilbake. Shiva er en av aeonene som er vist; i motsetning til tidligere er hun nå et tvillingpar med flere mekaniske deler, og hun kan gjøre seg om til en motorsykkel via en ny del i kampsystemet kalt Gestalt. Dette gir aeons og summons en nytt aspekt i måter du kan benytte deg av dem på i kamp. Dette kan sies å være en erstating for hvordan summoning materia gikk opp i nivå i Final Fantasy VII, boost-sekvensen til Guardian Forces i Final Fantasy VIII eller Yunas aeons i Final Fantasy X. Gestalt-modus i Final Fantasy XIII kombinerer eidolon og han som tilkaller (summoner), og sammen blir de en større kraft enn hver for seg. Andre eidolons i Final Fantasy XIII inkluderer Odin, Bahamut og Shiva, samt flere nye og gamle kjenninger.

Final Fantasy XIII ser først dagens lys i Japan 17. desember 2009, og ankommer Nord-Amerika og Europa samtidig 9. mars 2010.

Scenario[rediger | rediger kilde]

Miljø[rediger | rediger kilde]

I XIII er verdenen delt i to: Cocoon er en høyst teknologisk avansert svevende by i skyene. Innbyggerne i Cocoon ser på verdenen under, Pulse, som farlig og frykter den. De som har vist seg å ha en tilknytning til Pulse, blir satt i karantene av «Holy Government» og sendt ned til Pulse. Holy Government bruker krystallenes makt til å slavebinde folket på Pulse, men en rebellgruppe, ledet av Lightning, er i anmarsj.

Figurer[rediger | rediger kilde]

I XIII er krystallene levende vesener med bevissthet og tanker. De har evnen til å skape ting, og er de som står bak Cocoon. Så langt er det blitt avslørt at det er minst to krystaller, én i Cocoon og én på Pulse. Krystallen på Cocoon kontrollerer byen og alt i den, mens krystallen på Pulse kontrollerer alt utenfor.

Lightning

Alder: 21

Våpen: Gunblade

Ekte navn Claire Farron. Hun er en jente som går under kodenavnet «Lightning» grunnet sin tidligere militære karriere. De to gule stripene på skulderen hennes angir rank og sosial status. Hun er den beste commandoen i spillet. I traileren fra E3 2006 brukte hun også dobbeltpistoler. Da figurdesigner Tetsuya Nomura ble bedt om å lage henne, skulle det bli en slags «kvinnelig versjon av Cloud Strife fra Final Fantasy VII», og han har beskrevet henne som «veldig lite feminin». Etter klager ble hun imidlertid feminisert i utseende og tilført sminke grunnet at den gamle fansen hadde store problemer med å skille ansiktstrekkene fra Cloud og Light. Det var bare for mye å tape på å risikere "Dragqueen Cloud, support for sex change?"-overskriftene i diverse spilleanmeldelser, men hennes kalde personlighet er derimot ikke blitt forandret på.

Snow Villiers

Alder: 21

Våpen: Rune Coat

Detaljer: Høy som et fjell, noe som får alle rundt han til å virke små i de scenene hvor de er plassert ved siden av ham. Kommer kanskje aller best fram når han står ved siden av sin elskede Serah Farron, Lightnings søster, som virker som en liten skolepike i forhold. Han er på mange måter en Paul Phoenix-karakter i personlighet og opptreden. Før Square Enix annonserte navnet hans, kalte fansen ham for «Mr. 33cm», som er skostørrelsen hans.

Oerba Dia Vanille

Alder: 19

Våpen: Quad/Multi-pisk

Beskrivelse: Jente med en søraustralsk aksent på engelsk, og er langt mer barnslig enn alderen skulle tilsi. Er på tross av dette kanskje en av de modigste karakterene i spillet og kommer seg raskt etter emo-episoder hvor andre karakterer med lignende trekk freaker ut. Spoiler Spoiler Spoiler *** Egentlig er hun 519 år gammel grunnet at hun har ligget i en krystall ***

Hope Estheim

Alder: 14

Våpen: Boomerang

Dette er den Naruto-lignende figuren i dette spillet, og er etter alt å dømme den svake gutten med "jeg hater pappa"-syndrom.

Sazh Katzroy

Alder: 40

Våpen: Dual Pistol

Han har en stor afro der det tilsynelatende bor en chocobo-kylling. Han bruker to pistoler. Er på mange måter dette spillets klovn, selv om han utvikler seg til å bli en meget staut mann utover i spillet.

Oerba Yun Fang

Alder: 21

Våpen: Spear

Detaljer: Du treffer henne første gang med Snow, etter at folk er blitt Mai-Hime.

Serah Farron

Alder: 18-19

Våpen: Snow Villiers

Detaljer: Hun er omkring 160 cm høy og spedbygd, men er ifølge de japanske produsentene over 18, selv om hun ser yngre ut.

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Spillet har fått varierende anmeldelser. Gamer.no gav spillet karakteren 9/10 og roste det for blant annet historia, grafikken hvor lineært det var. Gamereactor, på si side, gav spillet 5/10, og kritiserte det for å være lineært og ha unegasjerende historie, men roste den gode grafikken og musikken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]