Hopp til innhold

Final Fantasy V

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Final Fantasy V
UtviklerSquare
UtgiverSquare
DistributørSteam
Humble Store[1]
Google Play (plattform: Android)
App Store (plattform: iOS)
PlayStation Store
RegissørHironobu Sakaguchi
DesignerHironobu Sakaguchi (regissør, originalt konsept)
Yoshinori Kitase (feltplanlegger, designer, scenarioforfatter)[2]
Nobuo Uematsu (komponist)
Tetsuya Nomura (monsterdesigner)[2]
Hideo Minaba (kunstregissør)[2]
Yoshitaka Amano (bildedesigner, logodesigner)
KomponistNobuo Uematsu
PlattformSuper Famicom, PlayStation, Game Boy Advance
UtgivelseSuper Famicom
JP 6. desember 1992
PlayStationJP 19. mars 1998[3]
NA 30. september 1999
EU 17. mai 2002
Game Boy Advance
JP 12. oktober 2006
NA 6. november 2006
EU 13. april 2007
SjangerKonsollrollespill
ModusEnspiller, flerspiller
Nettstedwww.square-enix.co.jp/ff5/
Del av serien Final Fantasy

Final Fantasy V (ファイナルファンタジーV Fainaru Fantajī Faibu) er et konsollrollespill utviklet og utgitt av Square (nå Square Enix) i 1992 som en del av Final Fantasy-serien.

Spillet dukket først opp bare i Japan til Super Famicom, og ble senere portert av TOSE med små forskjeller til Sonys PlayStation, Bandais WonderSwan Color og Nintendos Game Boy Advance. En anime OVA produsert i 1994 kalt Final Fantasy: Legend of the Crystals er en oppfølger til hendelsene som foregår i spillet.

Om spillet[rediger | rediger kilde]

Ett årtusen før hendelsene i hoved-historien, blir verden truet av en kraftig karakter ved navn Enuo, som bruker kraften til en ond enhet kalt Void. Folket gjengjeldte seg ved å bruke tolv legendariske våpen for å beseire Enuo. Imidlertid kan ikke Void bli ødelagt. Folket delte derfor verdens fire elementære krystaller i to sett, og skapte to forskjellige verdener. Void ble deretter forseglet i en dimensjonal kløft, mellom de to verdenene. Nesten 1 000 år gikk uten ytterligere problemer, og begge verdener blomstret på grunn av kreftene i deres krystaller av vind, vann, ild og jord. Nye riker og byer blomstret, og reiser med skip fungerte som et viktig middel for både handel og kommunikasjon.

Imidlertid rørte eksisterer det en uhyggelig styrke i den andre verden hvor ondsinnede demoner blir forseglet i et tre i Great Forest of Moore. Den korrupte sammenslutningen av onde ånder dukker opp som Exdeath, spillets aller viktigste antagonist. Når Exdeath forsøkte å kreve verden for seg selv, forseglet en gruppe helter som kalles "Four Warriors of Dawn" (som består av Galuf, Xezat, Dorgann og Kelger) Exdeath i den første verden ved hjelp av deres krystaller, og fred varte i ytterligere tretti år. Spillet har fem forskjellige spiller-figurer, men bare fire av disse kan spilles på et gitt tidspunkt:

Bartz Klauser er en omreisende eventyrer som undersøker stedet for et nylig meteoritt-angrep. Lenna Charlotte Tycoon er en prinsesse i Tycoon som reiser sammen med faren sin for å undersøke Wind Shrine's Crystal. Bartz oppdager prinsessen bevisstløs, og redder henne fra en gjeng nisser. Galuf Doe er en mystisk gammel mann som ble oppdaget bevisstløs i nærheten av meteoritten, og som opplever hukommelsestap. Faris Scherwiz er kaptein på et pirat-skip som tar Bartz, Lenna og Galuf til fange når de forsøker å stjele skipet hennes. Krile Mayer Baldesion er barnebarnet til Galuf som reiser sammen med ham, og ved hans død overtar hans evner.

Handling[rediger | rediger kilde]

Final Fantasy V begynner når verdens vindstrømmer begynner å avta og foreldes. Dypt bekymret over denne utviklingen, planlegger Kongen av Tycoon, og hans datter prinsesse Lenna, en reise til Wind Shrine på baksiden av draken. Når kongen kommer frem til helligdommen, blir han vitne til at vind-krystallen blir ødelagt. I mellomtiden er en ung reisende og eventyrer ved navn Bartz, som hviler i en skog nær Tycoon, vitne til en meteoritt som stuper mot planetens overflate like utenfor slottet.

Bartz etterforsker umiddelbart dette merkelige fenomenet, og oppdager at Lenna ligger der bevisstløs og at kongen har forsvunnet. Etter å ha reddet Lenna oppdager de en gammel mann, med delvis hukommelsestap, som kaller seg for Galuf. De tre reiser deretter videre sammen, men de oppdager etter hvert at den videre veien er fullstendig blokkert på grunn av nedfall etter meteoritten. Når de utforsker en hule, møter de også en gjeng pirater og deres leder, Faris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Humble Store[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c «ファイナル ファンタジー5 FINAL FANTASY V» (japansk). [FINAL FANTASY 2000]. Besøkt 2. februar 2007. 
  3. ^ «Final Fantasy V». GameSpot. Arkivert fra originalen 10. mars 2010. Besøkt 26. juli 2007.