Fable III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fable III
UtviklerLionhead Studios
UtgiverMicrosoft Game Studios
DistributørSteam
DesignerPeter Molyneux
Josh Atkins
KomponistRussell Shaw
PlattformXbox 360
Microsoft Windows
UtgivelseXbox 360
JP 28. oktober 2010
NA 26. oktober 2010[1]
EU 29. oktober 2010[1]
AU 26. oktober 2010
Microsoft Windows
JP 20. mai 2011
NA 17. mai 2011[2]
EU 20. mai 2011[3]
AU 19. mai 2011[3]
SjangerAction-rollespill
ModusEnspiller, samarbeidsmodus
Del av serien Fable
Fable

Fable III er et action-rollespill og er det tredje spillet i Fable-serien. Spillet ble utviklet av Lionhead Studios og utgitt av Microsoft Game Studios til Xbox 360 og Microsoft Windows. Spillet handling dreier seg rundt protagonisten, en prins eller prinsesse, som må styrte kongen av Albion ved å danne allianser og få støtte for en revolusjon. Etter å ha gjennomført et vellykket opprør, blir spilleren monark og får i oppgave å ruste opp Albion for å forsvare landet fra en ondkapsfull fiende. Spillet ble lansert til PC nesten et halvt år etter at det ble utgitt til Xbox 360, men kom til gjengjeld med en hardcore-modus og 3D-funksjonalitet som ikke fulgte med i Xbox 360-versjonen.[4] Spillet byr også på stemmeskuespill fra kjente personer som Ben Kingsley, John Cleese, Stephen Fry, Michael Fassbender, Simon Pegg, Zoë Wanamaker, Bernard Hill og Nicholas Hoult.

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen i Fable III er satt 50 år etter hendelsene i Fable II. Spillet er satt i det fiksjonelle kontinentet Albion, som er på vei inn i en ny epoke hvor industri står sentralt. Helten av Bowerstone (rollefiguren man styrte i Fable II) er nå kongen av Albion, men dør, og kongerikets nye konge er hans eldste sønn, Logan, som også er spillerens eldre bror. Noen NPC-er hentyder at Logan har forandret seg i løpet av sine fire år som hersker, at han på et tidspunkt ble en ondskapsfull tyrann. Spilleren starter spillet ved å undersøke om noen rykter om at Logan har fått en borger av Albion henrettet, da dette har ført til at en gruppe med borgere protesterer. Etter at spilleren griper inn, gir Logan spilleren det første av spillets mange moralske valg; man må velge å enten henrette gruppen med protestanter, eller henrette spillerens kjæreste. Uavhengig av hva man velger, flykter spilleren Logans slott med spillerens mentor, Sir Walter Beck, og spillerens butler, Jasper.

På befaling fra Theresa, en gåtefull kvinne, må spilleren samle allierte for å få hjelp under revolusjonen mot Logan. Man kan alliere seg med Sabine, lederen av «the Dwellers», en nomadestamme som lever i fjellet; Major Swift og Ben Finn, soldater fra den Kongelige Hæren som styrer et fjerntliggende fort; Page, lederen for Bowerstone Resistance, en motstandergruppe fra Bowerstone; og Kalin, lederen av Aurora, et land i en ørken på andre siden av sjøen. Når man jobber for å alliere seg med Kalin, får man vite at et monster ved navn «the Crawler» og de Mørke styrkene, som allerede har ødelagt Aurora, planlegger å utrydde alt liv i kongeriket Albion. Man finner så ut at Logan har behandlet folket sitt så dårlig for å kunne skaffe penger nok til å ruste opp Albions forsvar for å forsvare seg mot Crawler.

Spilleren leder så et statskupp og blir den neste monarken av Albion. Her begynner det vanskelige, fordi at for å kunne alliere seg med de ulike fraksjonene i spillet må man gi dem visse lovnader, og som monark må man velge om man skal bruke penger på løftene man ga de ulike fraksjonene, eller om man skal forråde dem for å bruke pengene på å ruste opp hæren gjennom industrialisering og ved å bruke naturressurser. Dette innebærer å gjøre flere områder inn til industriområder, og man vil regelrett ødelegge deler av Albion. Valgene man tar er med på å avgjøre om spilleren blir en god eller ond hersker. Man kan også bruke pengene fra statskassen til personlige formål, eller overføre penger fra spillerens lommebok over i statskassen. Dette åpner for at man kan jobbe mye for å tjene mye penger, og så føre pengene over til statskassen, slik at man både kan være snill og holde løftene, og i tillegg ruste opp forsvaret tilstrekkelig.

Hvis spilleren velger å være en god hersker vil man merke at statskassen raskt krymper, og det eneste som kan gjøres for å stanse dette er å gjøre som nevnt over; overføre penger fra lommeboken til statskassen. Med 6.500.000 gullmynter i statskassen før Crawler og hæren hans angriper vil man kunne ha et stort nok forsvar til å forsvare hele kongeriket. Er statskassen tom når Crawler angriper, og da ikke ha noe forsvar overhodet, vil Crawler og hæren ta livet av så mange sivile at de Albion nesten stå tomt når spillet er ferdig. For å få folk tilbake til riket må man få mye tid til å gå (ved å sove), jobbe og øke statskassens inntekter betydelig. Hvis spilleren var en god leder som mistet mange sivile, vil mange av borgerne som etter hvert returnerer hylle spilleren. Det motsatte vil imidlertid skje dersom man var en ond leder som utnyttet folket; da vil man bli forhatt selv om kongeriket ble reddet. Som nevnt tidligere kan man både være en god leder OG redde landet ved å bygge en stor nok hær (gjennom å tjene masse penger og føre det over til statskassen), og da vil man bli en elsket monark av hele riket uten å miste noen sivile.

Stemmeskuespillere[rediger | rediger kilde]

Dette er bare et lite utvalg av stemmeskuespillerne, men de følgende er de mest kjente:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]