Comunità di Sant'Egidio

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sant'Egidio-kirken i Trastevere i Roma, en tidligere klosterkirke som siden 1973 har vært tilholdsstedet til Comunità di Sant'Egidio

Comunità di Sant'Egidio (Sant'Egidio-samfunnet eller Sant'Egidio-fellesskapet) er en katolsk lekmann-organisasjon som er offisielt godkjent av Den katolske kirke. Den hevder å ha rundt 50 000 medlemmer i mer enn 70 land.

Den ble grunnlagt i Roma i 1968 av en gruppe skoleelever og studenter under ledelse av Andrea Riccardi. I Roma begynte de å jobbe med fattige. På begynnelsen av 1970-tallet ble aktiviteten utvidet. I 1976 gikk de etter forespørsel fra erkebiskopen i Beira, inn som meglere i en konflikt i Mosambik.[1] De spilte en viktig rolle i å få avsluttet borgerkrigen i Mosambik som endte opp i fredsavtalen i Roma undertegnet 4. oktober 1992. Organisasjonen har også spilt en viktig rolle flere steder, blant annet Angola (særlig opp mot en felles plattform i 1995), på Balkan og Den demokratiske republikken Kongo. De har også meglet i andre konflikter, som i Libanon, Algerie, Burundi, Guatemala, Somalia og Sudan.

Organisasjonens arbeid i fattigdomsbekjempelse har gitt den troverdighet i mange ulike kretser og har slik kunnet opptre som megler i flere internasjonale konflikter. De har også bemerket seg i sitt arbeid mot dødsstraff.

Organisasjonen, eller grunnleggeren Andrea Riccardi har fått tildelt flere internasjonale priser, blant dem Balzanprisen (2004), Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen (1999), Niwano-prisen og Karlsprisen (Riccardi i 2009).

Det ble i februar 2011 kjent at organisasjonen også ble nominert til Nobels fredspris.[2] Italias parlament fremmet en tilsvarende nominasjon i 2002.

Selvdefinerte hovedoppgaver[rediger | rediger kilde]

Organisasjonens hovedoppgaver er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A Brief History of the Community of Sant'Egidio Arkivert 6. mars 2014 hos Wayback Machine. - Niwano Peace Foundation. Lest 25. februar 2014
  2. ^ «Vil gi fredspris til katolske fredsmeklere» TV2 7. februar 2011, besøkt 11. mars 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]