Roger Etchegaray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Roger Etchegaray
Roger Etchegaray 2012.jpg
Født25. september 1922 (96 år)
Espelette
Utdannet ved Gregoriana
Beskjeftigelse Diplomat, katolsk prest
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Académie des sciences morales et politiques (1994–)
Utmerkelser Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen (2003), storkors av Æreslegionen (2014), kommandør av Den nasjonale fortjenstorden

Roger Marie Élie Etchegaray (født 25. september 1922 i Espelette i Frankrike) er en av Den katolske Kirkes kardinaler. Han var erkebiskop av Marseille og senere president for Det pavelige råd for Rettferdighet og Fred (Iustitia et Pax). 30. april 2005 ble han utnevnt til visedekanus for kardinalskollegiet. Han etterfulgte Angelo Sodano, som ble dekanus da Joseph Ratzinger ble valgt til pave.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Roger Etchegaray er basker fra den franske delen av Baskerland, inntil Biscayabukten og Frankrikes grense mot Spania. Han avsluttet sine studier i filosofi og katolsk teologi med lisensiat i teologi og doktorgrad i kirkerett.

Prest[rediger | rediger kilde]

I 1947 mottok han prestevielsens sakrament, og ble deretter menighetssjelesørger i sitt hjembispedømme Bayonne. Fra 1961 var han engasjert i den franske katolske bispekonferanses sekretariat, og beskjeftiget seg der i vesentlig grad med sjelesørgeriske problemstillinger. Fra 1966 til 1970 var han bispekonferansens generalsekretær.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1969 utnevnte pave Paul VI ham til hjelpebiskop i Paris. Allerede året etter ble han promovert til erkebiskop av Marseille. Mellom 1975 og 1981 var han dessuten president for den franske bispekonferanse.

Kardinal[rediger | rediger kilde]

I 1979 ble han kreert til kardinal av pave Johannes Paul II, og i 1984 ble han kalt til Roma og utnevnt til president for to pavelige råd, rådene Cor Unum og Iustitia et Pax. Ledelsen av Cor Unum beholdt han til 1995, og for Iustitia et Pax til 1998. I 1994 gjorde paven ham dessuten til president for Sentralkomitéen for forberedelsen av Det Hellige År 2000.

Kardinal Etchegaray er i stor grad blitt benyttet som pavelig spesialutsending ved særlig alvorlige internasjonale kriser. Pave Johannes Paul II sendte ham blant annet på freds- og formidleroppdrag til det beleirede Sarajevo, til det borgerkrigsrammede Mosambik, det beleirede Betlehem (krisen i Fødselskirken), og i 2003 til Irak.

Den 24. desember 2009 ble kardinal Etchegaray slått overende da en kvinne som angrep paven idet de gikk i prosesjon i midtgangen i Peterskirken før feiringen av julenattsmessen. Kardinalen måtte bringes til sykehus.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Bernardin Gantin 
President for Det pavelige råd for rettferdighet og fred
Etterfølger:
 François Xavier Nguyên Van Thuân