Rolando Morán

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rolando Morán egentlig Ricardo Arnoldo Ramírez de León (født 29. desember 1929 i Quetzaltenango, død 11. september 1998 i Guatemala by) er et pseudonym for Ricardo Arnoldo Ramírez de León. Han var en tidligere leder for Guatemalas nasjonale revolusjonære enhet (Unidad Revolucionaria Nacional Guatemalteca, URNG), en væpnet guatemalansk motstandsorganisasjon. På tidspunktet for hans død hadde han stillingen som generalsekretær i URNG.

Ramírez studerte juss ved Universidad de San Carlos de Guatemala. På slutten av 1940-tallet ble han aktiv som rådgiver i en fagforening for veianlegg. Han ble medlem av kommunistpartiet i Guatemala. Det var på denne tiden at han ble kjent med Che Guevara, som på denne tiden var på turne rundt om i landet. Dette var begynnelsen på deres vennskap gjennom mange år.

Ramírez begynte to kjempe å kjempe mot Guatemalas diktator, den venstreorienterte presidenten Jacobo Árbenz som ble styrtet av et USA-sponset militærkupp i 1954. Han var blant dem som i 1972 etablerte Ejército Guerrillero de los Pobres, en av de fire organisasjonene som dannet URNG. Ramirez var involvert i diskusjonene mellom Guatemalas regjering og geriljagrupperingene. I 1996 ble han tildelt Felix Houphouët-Boigny-fredsprisen av UNESCO.

Ramirez døde i Guatemala by i 1998 og etterlot seg dermed en kone, tre sønner og fire barnebarn.