Luiz Inácio Lula da Silva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Inácio Lula da Silva.jpg
Født 27. oktober 1945 (70 år)
Brasil Caetés i Brasil
Ektefelle Marisa Letícia Rocco Casa
Barn Q10325423, Q10286880
Yrke Fagarbeider
Parti Partido dos Trabalhadores (Arbeidernes parti)
Nasjonalitet Brasil
Religion Den romersk-katolske kirke
Utmerkelser Jawaharlal Nehrus pris, storkorsridder av Order of the Bath, Isabella den katolskes orden, Great Cross of the National Order of Scientific Merit, Bruno Kreiskys menneskerettspris, St. Olavs Orden, Letelier-Moffitt menneskerettighetspris, Félix Houphouët-Boigny-fredsprisen, Indira Gandhi-prisen, Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid, Four Freedoms Award - Freedom Medal, Chatham House-prisen, World Food Prize, Nord-Sør-prisen
Brasils president
1. januar 20031. januar 2011
Visepresident José Alencar
Forgjenger Fernando Henrique Cardoso
Etterfølger Dilma Rousseff

Luiz Inácio Lula da Silva (født 6. oktober 1945 i Brasil, men oppført som 27. oktober 1945) er en brasiliansk politiker som var president i Brasil fra 1. januar 2003 til 1. januar 2011.

Han ble født i den lille byen Garanhuns i delstaten Pernambuco, nordøst i Brasil, som nestyngste barn i en søskenflokk på åtte. Da han var syv år flyttet familien til kystbyen Guarujá i delstaten São Paulo, hvor det var større muligheter for dem å få arbeid. Denne reisen skjedde på lasteplanet til en lastebil og tok tretten dager. Luiz fikk lite formell utdannelse, men hadde i stedet ulike former for arbeid gjennom oppveksten.

Som 19-årig mistet han en finger i en arbeidsulykke mens han arbeidet i en fabrikk som produserte bildeler. På samme tid ble han involvert i fagforeningsarbeid og hadde flere viktige verv i fagforeningen. Det høyreorienterte militærdiktaturet i Brasil drev på denne tiden en sterk undertrykkelse av fagforeningene, og Lulas holdninger ble som en følge av dette mer venstreorienterte.

1970-tallet hjalp Lula til med å organisere viktige fagforeningsaktiviteter, blant annet store streiker. Han ble arrestert og var fengslet i en måned, men ble løslatt etter protester mot fengslingen. Streikene sluttet selv om både fagforeningstilhengere og regjeringstilhengere var utilfreds med resultatet. I 1980 ble han derfor med på å stifte Partido dos Trabalhadores (PT eller Arbeiderpartiet), dannet for å ivareta arbeidernes interesser. I 1982 tilføyde han kjælenavnet Lula til sitt juridiske navn. (Lula er navnet på en liten blekksprut).

Valg[rediger | rediger kilde]

I 1986 ble Lula valgt til en plass i Brasils kongress, med en rekordhøy andel av stemmene. PT var med på å skrive landets forfatning etter diktaturets fall, noe som medvirket til at arbeidernes rettigheter fikk sterk forankring i forfatningen. Det lykkes imidlertid ikke å oppnå en bedre fordeling av landeiendommene.

I 1989 var Lula PT's presidentkandidat. Han viste seg å være populær i store deler av det brasilianske samfunnet, men var fryktet som motstander av bedriftseiere og folk med finansielle interesser, noe som gjorde at han tapte valget. Partido dos Trabalhadores var dannet av venstreorienterte sosialdemokrater samt Trotskij-sosialister, noe som også bidro til at de velstående fryktet ham.

Lula stilte opp som ny presidentkandidat i de påfølgende valg i 1994 og 1998. I 2002 ga han avkall på sin uformelle klesstil, foruten et punkt valgprogrammet hvor han nektet å betale Brasils utenlandsgjeld. Dette hadde tidligere gjort økonomer, forretningsfolk og banker i USA urolige, som fryktet at dette sammen med Argentinas holdning kunne påvirke hele verdensøkonomien.

Valgseier[rediger | rediger kilde]

I andre valgrunde i valget i 2002, avholdt den 27. oktober, slo Lula José Serra fra Partido da Social Democracia Brasileira (PSDB, Brasils Sosialdemokratiske Parti) og ble valgt som Brasils president.

Den engang så fryktede Lula (som i 1989 ble ansett å være en "sønn av Moskva") aksepterte endringer av sine opprinnelige idéer. Hans allierte førte ham progressivt mot en sentrumsorientert politisk plassering. Til tross for at de fleste brasilianere forventet store sosiale endringer fra hans regjering, valgte Lula å beholde alle av forgjengerens, Fernando Henrique Cardosos, økonomiske og sosiale programmer.

Første presidentperiode[rediger | rediger kilde]

I de første årene av Lulas presidentperiode gikk Brasils økonomi veldig bra, noe som gjorde at han opprettholdt sin popularitet i mesteparten av befolkningen. En del pressgrupper anklaget han imidlertid for ikke å innfri en del av de mest omtalte valgløftene han ga. De jordløses bevegelse beskyldte han for ikke å gjøre nok for å fremskynde jordreformer. Andre anklaget han for ikke stoppe ulovlig tømmerhogst samt for ikke å sikre landområder for indianske urbefolkningsgrupper.

Sommeren 2005 ble Partido dos Trabalhadores, som han var med på å stifte, rystet av Mensalão-skandalen. Partiet hadde blant annet en hemmelig konto som ble brukt til å kjøpe seg stemmer hos andre partier. Lula klarte i første omgang å distansere seg fra denne skandalen. Til tross for at hans popularitet ble noe svekket, klarte han å gå fri fra anklager om at han kjente til korrupsjonsvirksomheten.

I midten av august forklarte imidlertid Duda Mendoca, Lulas PR-ansvarlige under valgkampen i 2002, seg for kongressens etiske komité (CPI). Han forklarte da at Lulas valgkamp for en stor del var finansiert med svarte penger fra et hemmelig fond på Bahamas. Samtidig ble det kjent at Partido dos Trabalhadores ikke bare hadde drevet med korrupsjon, men også hadde drevet med hvitvasking av penger. De nye opplysningene gjorde at Lula ble nærmere koblet til skandalen i PT, og han ble derfor nødt til å kommentere skandalen mer direkte. I en TV-sendt tale ba Lula det brasilianske folk om unnskyldning for skandalen som også truet med å svekke Brasils økonomi. Samtidig viste nye meningsmålinger at Lula ville tape kampen om presidentposten i et nyvalg. Politiske kommentatorer mente imidlertid at dette er lite sannsynlig. Lula vant da også presidentvalget i 2006, men måtte gå til 2. valgomgang for å sikre seg seieren over hovedutfordreren Geraldo Alckmin.

Andre presidentperiode[rediger | rediger kilde]

Lula brukte mer enn tre måneder på å peke ut sin nye regjering. Han valgte også å beholde flere sentrale ministre fra den første presidentperioden. Den mest kjente av disse var antakelig Gilberto Gil, som fortsatte som kulturminister.

Lula ble som president etterfulgt av sin partifelle og stabssjef, Dilma Rousseff.

Kjælenavn[rediger | rediger kilde]

  • Lula. En del av det offisielle navnet fra 1982. Lula er en liten blekksprut med store øyne.

Annet[rediger | rediger kilde]

Blant Lulas ordener er Storkorset av St. Olavs Orden, tildelt i 2003. I 2011 ble han tildelt den sørafrikanske Ordenen O. R. Tambos følgesvenner i gull.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Luis Inácio Lula da Silva (1945 – ), Sør-Afrikas presidentembete.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Luiz Inácio Lula da Silva – bilder, video eller lyd