Erkehertug Johann av Østerrike

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Erkehertug Johann av Østerrike
Leopold Kupelwieser 001.jpg
Født 20. januar 1782
Firenze
Død 10. mai 1859
Graz
Ektefelle Anna Plochl
Far Leopold II av Det tysk-romerske rike
Mor Maria Luisa av Spania
Bror
Totalt 9
Ludvig av Østerrike, Frans II av Det tysk-romerske rike, Ferdinand III av Toscana, Josef Anton av Østerrike, Rainer av Østerrike, Antonio Vittorio d'Asburgo-Lorena, Archduke Alexander Leopold of Austria, Karl av Østerrike-Teschen, Rudolf von Habsburg-Lothringen
Søster Maria Clementina d'Asburgo-Lorena, Maria Theresa av Østerrike, Maria Anna d'Asburgo-Lorena
Barn Franz, Count of Meran
Nasjonalitet Østerrike
Medlem av Royal Society, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Kungliga Vetenskapsakademien
Utmerkelser ridder av ordenen Det gylne skinn, Kommandør av den militære Maria Teresia-ordenen, Storkors av den militære Maria Teresia-ordenen, Den hvite ørns orden, Storkorset av Leopoldsordenen, Den sorte ørns orden, Order of Saint Anna, 1st class, Order of the White Eagle

Erkehertug Johann av Østerrike (født 20. januar 1782 i Firenze, død 11. mai 1859 i Graz) var medlem av Huset Habsburg.

Johann var sønn av Leopold II og bror av Frans II, begge tysk-romerske keisere. Johann var født i Firenze, der faren var storhertug. Da Leopold ble tysk-romerske keiser i 1790, fulgte Johann med til Wien.

Etter en militær karriere som endte med nederlag mot Napoleon, konsentrerte Johann seg om styret av hertugdømmet Steiermark. Her gjorde han seg bemerket som reformator, og var opptatt av natur, teknologi og landbruk. Som hertug grunnla han blant annet forløperen til Technische Universität Graz.

I 1848 utnevnte Frankfurtparlamentet Johann til riksforstander i den tyske staten parlamentet forsøkte å etablere. Han gikk av året etter, etter at forsøket på en fellestysk stat feilet.

Johann døde i 1859, og ligger gravlagt i Schenna.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]