Hopp til innhold

Yorkshire terrier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Bilde av yorkshire terrier med utstillings-pels)

Yorkshire terrier, eller yorkie som den gjerne kalles, er en liten terrier som oppsto i grevskapet York i England1800-tallet.[1]

Opprinnelsen var trolig krysninger mellom clydesdaleterrier eller paisleyterrier og watersideterrier som ble ført til distriktet i og rundt Glasgow i York på begynnelsen av 1800-tallet. Avkommet ble siden krysset med andre hunderaser, som cairn terrier, malteser og den nå utdødde broken haired-terrieren. Navnet stammer fra 1886 (The Kennel Club), og den første rasestandarden ble publisert i 1898. På 1900-tallet ble hunderasen bevisst avlet for å bli fysisk mindre, spesielt etter at den ble populær i USA og på det europeiske kontinentet.

Pels: Den har veldig langt hår og kan bli veldig flokete så den kan trenge en liten stuss noen ganger. Yorkshire terrieren har også vært en del av å utvikle andre hunderaser, som silky terrier.

Yorkshire terrier er en selskapshund med en skulderhøyde på ca. 20 cm og en vekt opp mot 5 kg[2], selv om rasestanden er på maks 3,2 kg[3]. Det er en populær familiehund som er vanlig å se på utstilling, og som kan gjøre det greit på både lydighet og agility[2]. Det er også mulig å bruke den som sporhund på jakt, men den lille størrelsen kan gjøre det litt krevende.

Rasen har en forventet levealder på mellom 15 og 17 år. De kan også bli opptil 20 år gammel.[trenger referanse]

Yorkshire terrier er en av hunderasene som ofte fungerer for personer med pelsallergi[4], men det avhenger fra person til person. Ingen hunderaser er helt allergisikre.

Det er en hunderase som røyter lite, men som til gjengjeld krever mye pelsstell[2]. Det er mange som velger å klippe hunden hvis man ikke skal bruke den til utstilling.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «YORKSHIRE TERRIER». Arkivert fra originalen 13. april 2018. Besøkt 9. juni 2017. 
  2. ^ a b c Nicklas (6. mars 2021). «Raseprofil: Yorkshire terrier». Dyreliv.no. Besøkt 8. mars 2021. 
  3. ^ Mikalsen, Foto: Mildrid. «Yorkshire terrier - Norsk Kennel Klub». www.nkk.no (norsk). Besøkt 8. mars 2021. 
  4. ^ Nicklas (2. mars 2021). «Allergivennlige hunderaser: alt om å ha hund som allergiker». Dyreliv.no. Besøkt 8. mars 2021.