En engelsk mil (løp)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En engelsk mil er en mellomdistanseøvelse innen friidrett. Øvelsen går over 1609.344 meter (1760 yards). Den har lange tradisjoner selv om det ikke er en mesterskapsøvelse, og har vært arrangert i en rekke stevner. Store dueller på distansen, og den lenge antatt uoppnåelige tiden 4 minutter har gitt løpet tilnavnet «drømmemilen» flere steder. Mest kjent er nok navnet drømmemilen i forbindelse med Bislett Games, der den har lange tradisjoner som sentralt trekkplaster blant øvelsene.

Det Internasjonale friidrettsforbundet bestemte i 1976 at kun metriske distanser skulle være offisielle løp i friidrett, men den engelske milen ble beholdt med notering av offisielle verdensrekorder. Øvelsen er mest løpt i land som ikke nytter det metriske systemet, og engelskspråkelige nasjoner har hatt de fleste verdensrekorder gjennom tidene.

Verdensrekordene på løpet innehas per 1. januar 2008 av:

De norske rekordene har for herrer Henrik Ingebrigtsen, Sandnes Idrettslag på 3.50,72 fra 11.juni 2014, [1] og for kvinner Grete Waitz, SK Vidar på 4.26,90 fra 1978.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ friidrett.no Arkivert 22. desember 2011 hos Wayback Machine. Norske rekorder for Menn Senior
  2. ^ friidrett.no Arkivert 22. desember 2011 hos Wayback Machine. Norske rekorder for Kvinner Senior


sportsstubbDenne sportsrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.