Hopp til innhold

Eisteddfod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eisteddfod
Grunnlagt1176

Eisteddfod er en walisisk festival for litteratur og musikk. Ordet er avledet av det walisiske «eistedd», som betyr «(å) sitte». En eisteddfod inneholder et konkurranseelement.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Tradisjonen for slike møter mellom walisiske diktere/skalder, sangere og musikere går tilbake minst til det 12. århundre. Da skaldetradisjonene gikk tilbake i betydning og omfang, sluttet man med festivalene. Men i det 18. århundre begynte man å arrangere uformelle regionale eisteddfodau.

Den nasjonale Eisteddfod

[rediger | rediger kilde]

Den viktigste festivalen er den nasjonale Eisteddfod, som avholdes årlig siden 1861. Festivalen er Europas største kultur- og diktfestival.[1] Man veksler normalt mellom å ha den i det nordlige og det sørlige Wales. Hele festivalen avholdes på walisisk. Den druidiske tradisjonen holdes i hevd, blant annet ved at vinnerne blir kronet av menn i hvite gevanter mens barn danser og det spilles på et tradisjonelt horn. Denne formen for festival ble laget av Iolo Morganwg for Gorsedd, den walisiske skaldeforeningen. I 1819 ble ordningen tatt i bruk for den nasjonale Eisteddfod. Seremonien tas svært alvorlig, og det regnes innenfor miljøet som en stor ære å vinne en krone eller stol for poesi.

Et spesielt øyeblikk i den nasjonale festivalens historie var da man i 1917 skulle gi en spesiell pris, en stol, til Ellis Humphrey Evans, som virket som skald under navnet Hedd Wyn, for diktet Yr Arwr («Helten»). Da vinneren ble annonsert kom han ikke fram til podiet, og etter en kort stund ble det annonsert at Evans måneden før hadde falt på slagmarken i Belgia. Hendelsen er vist i den Oscarnominerte filmen «Hedd Wyn».

Ungdommens eisteddfod

[rediger | rediger kilde]

En annen viktig festival er «Eisteddfod Yr Urdd», ungdommens eisteddfod. Den blir organisert av Urdd Gobaith Cymru, den walisiske ungdomssammenslutningen, for unge fra 7 til 24 år.

Den internasjonale eisteddfod

[rediger | rediger kilde]

Det finnes også en internasjonal eisteddfod, som holdes årlig i Llangollen. Kor, sanggrupper, folkedansere og andre artister fra hele verden deltar med bidrag fra sine egne lands folketradisjoner.

Vertskap for den nasjonale Eisteddfod

[rediger | rediger kilde]

[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Williams, Sian. «Druids, bards and rituals: What is an Eisteddfod?». BBC. Arkivert fra originalen 9. mars 2016. Besøkt 2. mars 2016. 
  2. ^ «Past locations» (engelsk). National Eisteddfod. Arkivert fra originalen 27. mars 2019. Besøkt 15. oktober 2017.